Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Mam F10 z PDC i kamerą, duża navi. Od pewnego czasu tylne czujniki przestały pikać. Tzn po wrzuceniu wstecznego na wyswietlaczu navi pokazują się kolorowe paski, wszystko wygląda i działa ok natomiast z głośnika wydobywa się tylko jedno piknięcie a potem cisza. Przód działa bez zarzutu: pika, wyświetla itd.
Opublikowano
Najprościej, włącz czujniki żeby się uruchomiły idź do tylu samochodu i przyłóż ucho do każdego, powinieneś słyszeć charakterystyczne cykanie, to znaczy ze czujnik działa. Jeśli którys nie będzie cykał lub będzie bardzo słabo to prawdopodobnie on jest uszkodzony. Jeśli wszystkie działają a czujników nie ma możliwe ze uszkodzona wiązka albo podepnij komputer :)
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Prościej podłączyć pod komp i sprawdzić.

Dziwne jest to, że przód działa. Najczęściej awaria systemu dezaktywuje go w całości.

Opublikowano

Dzięki za podpowiedzi. Nie wiem czy to wystarczy bo miałem tylko pod ręką car scanner. Wyszło dużo różnych rzeczy ale nic mi się nie kojarzy z PDC. Chyba, że coś źle zrobiłem albo tym czymś się nie da i trzeba do mecha w wolnej chwili. Jutro sprawdzę organoleptycznie czujniki.

Car Scanner ELM OBD2

DTC report

Selected brand: BMW

============1==============

101F01

Raw code: 101F01

ECU: Jednostka sterująca silnika[Archiwum (nieaktywne)]

Status: Potwierdzona, Test nie powiódł się od ostatniego resetowania błędu, Test nie został zakończony w bieżącym cyklu jazdy

============2==============

8020E7

Raw code: 8020E7

ECU: IPDM/Junction box (JBBF)[Archiwum (nieaktywne)]

Status: Test nie powiódł się od ostatniego resetowania błędu

============3==============

800BDF

Raw code: 800BDF

ECU: All-round vision camera

Status: Test się nie powiódł, Test nie powiódł się w bieżącym cyklu jazdy, Oczekująca, Potwierdzona

============4==============

800BDA

Raw code: 800BDA

ECU: All-round vision camera

Status: Test się nie powiódł, Test nie powiódł się w bieżącym cyklu jazdy, Oczekująca, Potwierdzona

============5==============

801C15

Raw code: 801C15

ECU: CAN gateway

Status: Oczekująca, Potwierdzona, Test nie został zakończony w bieżącym cyklu jazdy

============6==============

DE8C5E

Raw code: DE8C5E

ECU: Center roof module

Status: Test się nie powiódł, Test nie powiódł się w bieżącym cyklu jazdy, Oczekująca, Potwierdzona, Test nie powiódł się od ostatniego resetowania błędu

============7==============

801A52

Raw code: 801A52

ECU: Center roof module

Status: Test się nie powiódł, Test nie powiódł się w bieżącym cyklu jazdy, Oczekująca, Potwierdzona, Test nie powiódł się od ostatniego resetowania błędu

============8==============

801A4A

Raw code: 801A4A

ECU: Center roof module[Archiwum (nieaktywne)]

Status: Potwierdzona, Test nie powiódł się od ostatniego resetowania błędu

============9==============

8029B1

Raw code: 8029B1

ECU: Driver's seat

Status: Oczekująca, Potwierdzona, Test nie powiódł się od ostatniego resetowania błędu, Test nie został zakończony w bieżącym cyklu jazdy

============10==============

802BB1

Raw code: 802BB1

ECU: Front passenger seat

Status: Oczekująca, Potwierdzona, Test nie powiódł się od ostatniego resetowania błędu, Test nie został zakończony w bieżącym cyklu jazdy

============11==============

802C1E

Raw code: 802C1E

ECU: Front passenger seat[Archiwum (nieaktywne)]

Status: Potwierdzona, Test nie powiódł się od ostatniego resetowania błędu, Test nie został zakończony w bieżącym cyklu jazdy

============12==============

8011A0

Raw code: 8011A0

ECU: Climate/heater/Air conditioning

============13==============

801253

Raw code: 801253

ECU: Climate/heater/Air conditioning[Archiwum (nieaktywne)]

Status: Test nie powiódł się od ostatniego resetowania błędu

Opublikowano

Ok mam trop. Nie działają w ogóle tylne głośniki na półce pod szybą. Te w drzwiach grają normalnie.

Macie jakieś pomysły od czego zacząć poszukiwania?