Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witajcie

Już mam tego dość.mechanicy nie wiedzą co robić (pewnie tacy mechanicy bo trzeba fachowca od tego silnika a u mnie nie ma takich)

Mam powracający blad 2a59 czyli co to będzie?

Czujnik mimosrodkowy czy valvetronic?

Mechanik mówił abym przyjechał i będzie wymieniał ale znając go to wymieni to i to i nie wiadomo czy będzie dobrze nadal.

Auto ma 275 tys nalotu,nowy rozrząd,cewki,świece

Ma też LPG i na gazie chodzi lepiej niż na Pb bo na paliwie silnik się trzęsie i nie da się jechać,check miga i błąd właśnie 2a59.

Dziś też podpiąłem Inpe i błędy od zamienionych sond lambda.kiedys już mechanik zamieniał kostki bo może ktoś je zamienił miejscami ale bez rezultatu.to samo,więc gdzie jeszcze z tym szukać przyczyny.

W auto już władowane parę dobrych tysięcy i nadal nie jest tak jak ma być.

Pomóżcie

Opublikowano
Z sondami musisz dojść do ładu da się sprawdzić ich działanie inpa. A jeżeli chodzi o czujnik valvetronic spróbuj odpiacz wtyczkę wyszyscic tam jest oring może już puszczą i jakiś syf się tam dostał.
Opublikowano

Przedewszystkim musi dobrze chodzić na benzynie.

Zacznij od rozwiązania tego problemu.

Mówiłeś mechanikowi, że na gazie chodzi lepiej i nic niepowiedzial ?

Opublikowano

Cześć,

Miałem ten sam silnik. Najczęstszym problemem z tym silnikiem jest to, że Valvetronic ma luz. niestety można to rozwiązać tylko poprzez wymianę układu valvetronic.

Możesz spróbować jednej rzeczy. najpierw zdejmij pokrywę silnika - aby zobaczyć złącze silnika elektrycznego valvetronic. Uruchom, odłącz złącze valvetronic. Silnik może działać gorzej. Musisz go ponownie podłączyć po 5 sekundach, a po 3 sekundach ponownie go wyłączyć i pozostawić odłączone.

Valvetronic powinien być ustawiony na "awaryjny" i na ustawienie gdzie zawory są otwarte na max.Auto powinno jechać dobrze, ale nie będzie miało dużej mocy i może jeździć gorzej. Ale jeśli nadal działa dobrze, powinien to być Valvetronic.

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Panowie sorry ze dopiero teraz odpisuje ale miałem problemy i dopiero teraz mogę.

Mechanikowi mówiłem że na gazie chodzi auto lepiej a on nic ani słowa,ech..

U mnie ciężko z fachowcem od bmw.

Dziś to już w ogóle tragedia.Nawet na gazie już nie jedzie.

Check miga i wypadanie zapłonów,autem trzęsie.

Podpiąłem Inpe i mam takie błędy 29CC,29D0,29CF,29CD,2C6E,2A59,2E26

Może ktoś coś o tym powiedzieć bo już mam dość tego wszystkiego.

Coś tu jest o sondach i o wypadaniu zaplonu