Skocz do zawartości

Przy puszczaniu sprzęgła lekko szarpie??????

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jak najbardziej lekko zużyta, dająca niewystarczające cisnienie pompa paliwa może dawać takie objawy, w różnej skali, i z przytoczonych tu postów wynika że to w miarę trafiona diagnoza (ja tak miałem tyle że nie w buni a w Mazdzie 929). Co do reszty czyli tarcza sprzegła, dwumasówka, zaolejenie, luz na wałku sprzęgłowym, a może całość jako taka, itd, itp...to widać że bardzo trudno o powtarzalną diagnozę. W jednym przypadku wymiana kompletu pomogła a w drugim wręcz spowodowała objawy! Itd, itd...

Moim zdaniem wynika to z tego że sama nowa część to 30%, góra 50% sukcesu a reszta to właściwy montaż, regulacje, odpowietrzenia, itp. szereg serwisowych czynności satelitarnych, które źle wykonane mogą spowodować omawianą userkę a dobrze wykonane i z użyciem właściwych narzędzi ją zlikwidować - nawet jeśli przyczyna nie leżała w samej wymienianej części. Stąd chyba tak trudno o jednoznaczne analizy w tym wątku.

Opublikowano

2 tyg temu ten temat sobie przeczytalem od tak... a w tym tyg dopadl i mnie..

najpierw zaczal delikatnie szarpac przy ruszaniu. czuc bylo przy odpuszczaniu sprzegla lekko pedal drga... raz zaczal slizgac raz nie.. no i sie okazalo ze padl docisk tarcza juz bogata nie byla.. a i lozysko tez do niczego...

wiec zmienilem caly komplet i jest miodzio:) cud miod i orzeszki:)

pozdro

• 3 miesiące temu...
Opublikowano
temat rzeka ale u mnie usunelo sie szarpanie ,betke mam pare lat ale nigdy na to nie zwt=racalem uwagi przy ruszaniu zawsze po rozgrzaniu silnika lekko szarpala na1 biegu i na wstecznym tylko az tu nagle przestalo szarpac jak by reka odjal,po wymianie plynu hamulcowego ale zaznaczam dokladnym wymianie wszystko wypompowalem nalewajac nowego.Bylo to tak na najpierw wyciaglem szczykawka z zboiorniczka pozniej na zapalonym silniku caly czas silnik pracuje pompowalem a kolego spuszczal w butelke az do swiezego plynu itd co o dziwo nawet nie musialem odpowietrzac no i najwazniejsze szarpanie zniklo.Zaznaczam temat rzeka ale u mnie przynioslo skutek a juz mialem zamiar zmieniac kolo masowe bez potrzeby dodam ze plyn byl jak galareta taki gesty. Wniosek plyn jak galareta chodzil w sprzegle tez byc moze tez bylo zapowietrzone wszystko wrocilo do normy.powdz.
moje e39 525
Opublikowano
Faktycznie ciezko powiedziec co jest przyczyna. Jednak nie zawsze bedzie to dwumasowka. A to dlatego, ze nie wszystkie (nawet te opisane tutaj) ja maja. Wg mnie najczesciej bedzie to wina docisku.
Opublikowano
Miałem tak w e21 oraz w e30 - wymiana docisku, tarczy i łożyska pomagała. Objaw taki jak piszecie czyli jak normalna jazda wszystko ok, jak postało się trochę w korkach, szczególnie w upalne dni włączał się kangur - należało ruszać z dwójki :(
Sama radość :)