Skocz do zawartości

Błędy :(

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witajcie drodzy posiadacze BMW!:)

Z góry proszę o wyrozumiałość, ponieważ moja wiedza na temat samochodów, jest raczej minimalna. Znalazłam się tutaj w Waszym gronie z desperacji - jakkolwiek to brzmi. Mój mąż również nie jest specjalistą od aut, i dopiero przenieśliśmy się ze starego focusa do BMW 320i E90 2008r 170KM kupionej od handlarza. Na starcie zaskoczyło nas mnóstwo błędów. Umówiłam wizytę w serwisie na najbliższy termin - czyli poniedziałek, z nadzieją, że oni zdiagnozują nam konkretne usterki, natomiast mój mąż uprawia czarnowidztwo, i jeśli mi państwo nie pomożecie, to nie wytrzymam psychicznie weekendu;)…

Po wizycie na komputerze takie błędy: 2EF8, 2F11, 30C1, 2A82, 30EA.

Poproszę o spekulacje. Nastawiać się na poważne usterki? Auto mamy może ze 3tyg. Zdążyliśmy wymienić olej i filtry. Jesteśmy zieloni! Z góry dziękuję za wszystkie odpowiedzi.

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
silnik N43, od handlarza... to taki master blad ;) ale pewnie wszystko bedzie ok.
Opublikowano
  • Autor
Czy to możliwe, że przyczyna tych błędów jest stosunkowo błacha i o kosztach mówimy w setkach, aniżeli w tysiącach?
Opublikowano

Jeśli zaprowadzisz do fachowca znającego te silniki to tak. Jeśli do zwykłego wymieniacza to skończy się na wymianie połowy silnika zanim dojdzie gdzie leży błąd.

A z tych kodów wynika, że jest problem z kontrolą ciśnienia oleju, zmiennymi fazami rozrządu i katalizatorem NOx. No i żaluzje za nerkami się pewnie zacięły.

Może to być zaworek i stąd błąd vanosa bo za niskie ciśnienie oleju. Ale może też rozciągnięty łańcuch rozrządu i błędy nie są ze sobą powiązane. A zasiarczony katalizator w najlepszym wypadku potrzebuje procedury "wypalania" i przegonienia po ekspresówce. Raczej na setkach się nie skończy. N43 to bardzo skomplikowane silniki. Jaki olej jest wlany do silnika? Samochód normalnie odpala i jedzie? Nie słychać stukania przy dodawaniu gazu na postoju?

Opublikowano
  • Autor
Olej jaki jest wlany to Valvoline 5w30. Auto całkowicie normalnie odpala, normalnie pracuje, normalnie jedzie, nie słychać nic podejrzanego i tak na prawdę gdyby nie badanie komputerem to nie wiedzielibyśmy nawet, że coś jest nie tak.
Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
Skąd jesteś?

Diagnostyka silników N53 i N43

Możliwość zdalnej diagnostyki, szczegóły zapraszam na PRIV

6CiWSrm.png

Opublikowano
  • Autor
Gorzów Wielkopolski
Opublikowano

Jak już to tylko do kogoś kto robi BMW . Napewno masz w okolicy .

Tak jak wyżej pisali. Może być różnie ale to się skończy na wyższych kwotach .

Kwestia przebiegu i łańcucha jest też istotna. Czy i kiedy był wymieniany bo jak łańcuch strzeli to ...

Podstawa znaleźć kogoś kto się zna na BMW i robi te auta.