Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Mam problem z silnikiem N43B20A

Obruciło mi panewkę na wale i nie wiem co dalej robić.

Czy naprawiać?

Czy kupić taki sam motor i włożyć?

I czy dało by się ewentualnie włożyć inny silnik ?

Np jakieś 2.5

Przekładał ktoś silnik w tej BMW ? Bez żadnych problemów i nie wiadomo jakich przeróbek ?

Za wszystkie odpowiedzi z góry dziękuję.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Naprawiac.

Jak masz kase mniej wiecej tyle ile dales za 318i, mozesz wstawic 3.0.

Opublikowano

W skrócie

1) nigdy nie wiesz, czy używany silnik (ten sam model) nie będzie w podobnym stanie i zaraz mu coś nie wyjdzie. Używki to loteria w mniejszym lub większym stopniu. Najlepsza opcja, to znalezienie silnika w samochodzie z możliwością odpalenia. Wtedy mechanik z doświadczeniem będzie w stanie ocenić kondycję

2) wsadzanie innego silnika niż był pierwotnie, wiąże się z masą problemów i zazwyczaj nie jest warte swojej ceny. Oprócz samego silnika musisz kupić dużo innych elementów (silnik, skrzynia, sterowniki, zawieszenie itd). Musisz się liczyć, z tym, ze mechanicy nie lubią robić po kimś. Więc taki swap silnika będziesz prawdopodobnie robił u jednego mechanika. Najlepsza opcja to sprzedaż samochodu w takim stanie i kupno drugiego z oczekiwanym silnikiem.

3) samochód po swapie również będzie trudniej sprzedać, więc są to utrudnienia w przyszłości

4) swap wiąże się z modyfikacją papierów dot. samochodu, więc tutaj też będzie długa droga

Opublikowano

Witam borykam sie z pdobnym problemem z n43b20 170km.

Na początku chcialem zakupic uzywany silnik i wstawic ale chlopaki z forum niezle mi pocisli na ten temat i faktycznie mieli duzo racji,pozniej zaczolem myslec nad zakupem zregerowanego slupka silnika ale na koncu znalazlem mechanika ktory naorawia tylko te silnikki i jestem umuwiony za 3 dni ze mu zawioze auto i on zrovi komoletny remont silnika od podstaw wraz z rozrzadem pierscieniami itp ale niestety taka zabawa jest dosc droga.