Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Czy taki stuk który słuchać przy gaszeniu auta jest normalny? Czy może wskazywać na jakąś usterkę?? Auto mam od 6 miesięcy i od początku towarzyszy mi ten dźwięk. Występuje tylko i wyłącznie przy w pełni rozgrzanym silniku. Przy odpalaniu nie słychać nic.

Olej w skrzy wymieniony, bez zmian.

F11 B47 2016, 82k km

Dzięki za opinie.

• 1 miesiąc temu...
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Pokazuje że ta część występuje tylko w modelach z x-drive.
Opublikowano
Pokazuje że ta część występuje tylko w modelach z x-drive.

Dzięki.

Czyli to nie powód mojego stukania.

• 9 miesięcy temu...
Opublikowano

Tak więc problem nadal występuje, auto było 2 speców już i twierdzą że nie wiedzą co to jest... Jeden twierdzi że nie słyszał a drugi coś słyszał ale nie wie co to 🤷‍♂️ w środę jadę do 3 😁

Zauważyłem że dźwięk nie występuje przy gaszeniu na Drive.

Opublikowano (edytowane)

Od jakis 2 MC tez mam takie stukniecie (silnik B47 - bez Xdrive ). Wystepuje na nagrzanym silniku i podczas gaszenia zdarza sie czasem ze czuje jakby mniej gladko gasl. Pojawilo sie nagle/ zauwazylem po dluzszej trasie. Na krotszych dystanasach jak silniki nie jest rozgrzany ciezko wylapac bo gasnie z reguly normalnie lub efekt stukniecia jest mniejszy ( przez to ciezej zdiagnozowac )

Sprawdzalem poduszke pod skrzynia i jest OK. (Nie sprawdzalem poduszki silnika

Jak namierzysz problem daj znac co to bylo.

Edytowane przez Lendio
Opublikowano
W dniu 24.06.2023 o 09:42, Lendio napisał(a):

Od jakis 2 MC tez mam takie stukniecie (silnik B47 - bez Xdrive ). Wystepuje na nagrzanym silniku i podczas gaszenia zdarza sie czasem ze czuje jakby mniej gladko gasl. Pojawilo sie nagle/ zauwazylem po dluzszej trasie. Na krotszych dystanasach jak silniki nie jest rozgrzany ciezko wylapac bo gasnie z reguly normalnie lub efekt stukniecia jest mniejszy ( przez to ciezej zdiagnozowac )

Sprawdzalem poduszke pod skrzynia i jest OK. (Nie sprawdzalem poduszki silnika

Jak namierzysz problem daj znac co to bylo.

A jaki masz przebieg? 

Ja poduszkę pod skrzynią wymieniłem i nic się nie zmieniło. Poduszki silnika rzekomo fachowiec powiedział że są dobre ale wydaje mi się że silnik rusza się trochę za bardzo podczas dodawaniu gazu na postoju 🤷‍♂️

Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, raki napisał(a):

A jaki masz przebieg? 

Ja poduszkę pod skrzynią wymieniłem i nic się nie zmieniło. Poduszki silnika rzekomo fachowiec powiedział że są dobre ale wydaje mi się że silnik rusza się trochę za bardzo podczas dodawaniu gazu na postoju 🤷‍♂️

Mam 192tys

Jak dodaje gazu na jalowym to silnik lekko sie rusza (to chyba normalne), Widzialem na youtubie filmy z wywalonymi poduchami to zakres ruchu byl sporo wiekszy. Dzis np po 30km zgasl cicho i gladko. Ja zawsze gasze na D  ( to czy P czy D raczej niema znaczenia). Wymiany w ciemno poduszek to troche loteria.

Zastanawialem sie, czy to niejest moze problem klapy gaszacej ? ( choc mialem ostatnio czyszczony kolektor i pewnie klape tez bo to raczej pakietowe).

Probowalem szukac na zagranicznych forach, ale ciezko jest ten problem wlasciwie opisac/ wyszukac uzywajac translatora.

Edytowane przez Lendio
Opublikowano

Ja zawsze gaszę na P ale kilka razy zgasiłem na D i silnik gasł bez tego dźwięku i bardziej spokojnie 🤷‍♂️

Ja też cały internet przeszukałem i nic nie mogłem znaleźć podobnego. Dosyć dziwne bo tym silników jest multum wszędzie we wszelakich modelach.

W środę oddaje w kolejne miejsce, może tam coś znajdą. 

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Ja mam tak samo od zawsze, na zimnym nie występuje, na rozgrzanym zawsze. Dodam, że silnik jest w idealnym stanie, rozrząd wymieniony, wszystkie poduszki też. Wszystko na oryginałach.

• Lubię to 1
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

Dzięki za odpowiedzi, 

Zmieniłem poduszki i nic się nie zmieniło jak stukało tak stuka, odwiedziłem kolejny warsztat przy okazji robienia hamulcy i ASO BMW podczas akcji serwisowej i nikt nie jest w stanie powiedzieć co to stuka 🤷‍♂️

Wkurza mnie to strasznie ale skoro nikt nie potrafi tego zdiagnozować to chyba muszę się nauczyć z tym żyć albo poprostu zmienić auto 🤷‍♂️

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Przede wszystkim, co to za glupi pomysl gaszenia na D? Jesli tak robiliscie to uszkodzona zostala blolaka/kolo wirowe w skrzyni biegów. 

Opublikowano
5 godzin temu, kkx5 napisał(a):

Przede wszystkim, co to za glupi pomysl gaszenia na D? Jesli tak robiliscie to uszkodzona zostala blolaka/kolo wirowe w skrzyni biegów. 

Male sprostowanie. Zawsze gasze na P (teraz po twoim wpisie dopiero zorientowalem, ze napisalem na odwrot kilka postow wyzej).

Z drugiej strony, jesli jest to uszkodzone kolo wirowe w skrzyni to czy niepowinno stukac zawsze (zimny/cieply?)

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Nie koniecznie, dochodzi jeszcze efekt ciepla i powstajacych luzow. To tylko luzne twierdzenie ze moze to byc blokada skrzyni, zadna diagnoza. 

Opublikowano

A czy jest jakiś sensowny sposób na sprawdzenie tego? Czy pozostaje tylko ściąganie skrzyni i oględziny?