Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć!

Wyświetlił mi się komunikat o konieczności zmiany okładzin hamulcowych z tyłu, za 2 tyś km.

Aktualny przebieg to 40 tyś km.

Czy wymieniacie klocki na te, które daje ASO, czy lepiej kupić we własnym zakresie ? Jeżeli tak to jakie ?

Czy są bezpyłowe ? Felgi mocno się brudzą... jednak ceramika zrobiła by robotę... :)

Opublikowano

A ori nie da się taniej kupić gdzieś na necie ?

Jakie sklepy polecacie do ori / zamienników ?

Też zmienialiście kloce przy podobnym przebiegu jak mój ?

Kiedy przód ?

Kiedy tarcze ?

Opublikowano

bmwstore.pl - wklepujesz vin wybierasz numer katalogowy klocków, kopiujesz

wchodzisz na www.czescidobmw.pl wklejasz numer części i widzisz cenę oryginału oraz zamienników.

Polecam brać tarcze i klocki tego samego producenta, np. Textar

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Gdyby komuś ta informacja miała pomóc, to zdecydowałem się na ori części + od razu wymiana klocków z przodu (pierwotnie miał być tylko tył, zgodnie z komunikatem o konieczności zmiany, natomiast serwis zmierzył, że z przodu zostały 3 mm okładzin i podjąłem decyzję o wymianie kompletu).

W przypadku mojego silnika i wersji M50d, sumaryczny koszt wyniósł 3155,13 zł netto (3880,81 zł brutto).

Kwota zawiera dosyć konkretny rabat, który mam w serwisie.

- klocki przód

- klocki tył

- przegląd podstawowy pojazdu

- czujniki klocków

- smary

- przegląd i wymiana klocków przód / tył

Dodatkowa informacja: orientacyjny koszt wymiany tarcz + klocków hamulcowych w przypadku kompletu 4 kół, to okolice 10 tyś zł :lol:

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Tak Ci tylko powiem ze 3mm klockow starcza na jakies 10-20kkm przebiegu. Od momentu az zasygnalizuje samochod wymiane na żółto klocki posłuża jeszcze przez 2-4tys km.

Co do cen to klocki renomowanych producentow na tył kosztują 300-400zł a na przód 700-800zł. Całość poza aso z robocizną maksymalnie 1500zł. Sam mam teraz ori z przodu ale kupiłem w sklepie czescidobmw.pl ( super profesjonalny sklep) podczas pandemii za 1200zł. Tył ATE dalem, jeśli dobrze pamiętam 280zł. Wymiana to jakieś 300zł. Nie krytykuje Twojej wizyty w ASO ale jak ktoś chce zachować w portfelu 2-2,5k zł to może to zrobić bez kompromisu co do jakości a może nawet robota będzie zrobiona solidniej ( czyszczenie, konserwacja układu hamulcowego).

Opublikowano
Tak Ci tylko powiem ze 3mm klockow starcza na jakies 10-20kkm przebiegu. Od momentu az zasygnalizuje samochod wymiane na żółto klocki posłuża jeszcze przez 2-4tys km.

Co do cen to klocki renomowanych producentow na tył kosztują 300-400zł a na przód 700-800zł. Całość poza aso z robocizną maksymalnie 1500zł. Sam mam teraz ori z przodu ale kupiłem w sklepie czescidobmw.pl ( super profesjonalny sklep) podczas pandemii za 1200zł. Tył ATE dalem, jeśli dobrze pamiętam 280zł. Wymiana to jakieś 300zł. Nie krytykuje Twojej wizyty w ASO ale jak ktoś chce zachować w portfelu 2-2,5k zł to może to zrobić bez kompromisu co do jakości a może nawet robota będzie zrobiona solidniej ( czyszczenie, konserwacja układu hamulcowego).

Zgadza się, sprawdzałem ceny poza ASO ale ostatecznie stwierdziłem że pierwszy raz zrobię wszystko na ori. Poza tym wiadomo - wygodnie i szybko, a czas wyceniam drożej niż części.

Od momentu zaświecenia się kontrolki wymiany, licznik odmierza 2k km.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Tak jak pisałem wiele osób z tych powodów co Ty wybiera ASO. Dyskutujemy tutaj jednak o innych opcjach i takie na bazie własnych doświadczeń podałem. Gdyby ze wszystkim jeździć do ASO to nie trzebaby było pytać o nic na forum.

Od "żółtego" faktycznie jest 2000km ale realnie może być 2-3 razy więcej np jak jesteś w trasie.