Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich!

Mam pytanie odnośnie oleju. Jaki wybrać? cena adekwatna do jakości (nie najtańszy)

Planuję wymienić rozrząd i chcę przytulić się do jednego producenta.

F31 316d 2015 rok

Przebieg: 216.000 km

Moc: 116 KM (planuję podnieść do 180 KM)

Trasy: 50/50 z przewagą jednak dłuższych odcinków od 50 do 100 km.

Wymiana oleju między 10.000 a 15.000 km

Przebieg roczny: +/- 18.000 km

Do tej pory lałem:

2021 - Motul 8100 X-CLEAN PLUS C3 5W30 MID-SAPS

2022 - Motul 8100 X-CLEAN EFE 5W30

Oczywiście rozumiem - ile osób tyle opinii

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Każdy olej będzie dobry jeżeli pochodzi od znanego producenta, a nie brandu stworzonego przez jakiegoś kogoś. Ważne aby go wymieniać w miarę często a nie wg zaleceń BMW (przynajmniej europejskich zaleceń) i żeby pilnować jego stanu.

Z takim przebiegiem, to bym na Twoim miejscu sobie dał spokój z podnoszeniem mocy aż do 180KM. Wgraj oryginalny program od 318d (to dokładnie ta sama konfiguracja silnika) i wystarczy Ci, a będzie bezpiecznie. No i sprawdź u dobrego fachowcy rozrząd i zrób wszystko co niezbędne zależnie od jego stanu (jest kilka opcji). Wcale nie trzeba robić kosztownej wymiany.

Opublikowano
Każdy olej będzie dobry jeżeli pochodzi od znanego producenta, a nie brandu stworzonego przez jakiegoś kogoś. Ważne aby go wymieniać w miarę często a nie wg zaleceń BMW (przynajmniej europejskich zaleceń) i żeby pilnować jego stanu.

Z takim przebiegiem, to bym na Twoim miejscu sobie dał spokój z podnoszeniem mocy aż do 180KM. Wgraj oryginalny program od 318d (to dokładnie ta sama konfiguracja silnika) i wystarczy Ci, a będzie bezpiecznie. No i sprawdź u dobrego fachowcy rozrząd i zrób wszystko co niezbędne zależnie od jego stanu (jest kilka opcji). Wcale nie trzeba robić kosztownej wymiany.

Dziękuję za opinię. Rozrząd wymieniam z początkiem sierpnia. Kompletny. W porządnym miejscu od A do Z. Dodatkowo planuję wyczyścić kolektor.

Moc też chcę podnieść na zasadzie mapy silnika od 318d lub 320d ale ze wszystkimi testami na hamowni, itp.