Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Mam problem z klimatyzacją. Kilka razy zgłaszałem na serwisie jej brak. Podczas wyłączenia silnika przez start stop klima czy ogrzewanie już nie zaskakuje. Leci powietrze o temperaturze z zewnątrz. Zazwyczaj zjeżdzałem na bok lub na kolejnych światłach musiałem wyłączyć samochodód i odpalić jeszcze raz i wtedy zaskakiwała. Dziś już nie zaskoczyła pól dnia bez klimy. Nawiew jest wentylatory wieją ale nic się nie chłodzi. Auto było na tej usterce 2-3 razy i kończy się na wgrywaniu oprogramowania. klima 5 strefowa. Miał ktoś posobną usterkę jak sobie z tym serwis poradził ?
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano

hej też mam problem z klimą. Byłem już dwa razy w serwisie z tym i nie dali rady naprawić.

Choć po pierwszym razie w serwisie było już lepiej a teraz znowu się pogorszyło.

Ogólnie teraz sytuacja jest taka: przy 30st C na zewnątrz samochód schładza się ponad 1h. Po tym czasie temperatura zaczyna robić się znośna.

Po 1,5h jazdy przed wyłączeniem zapłonu zacząłem zwiększać temperaturę w ustawieniu klimy. Dopiero przy ustawieniu 26 stopni mocno zwolniły wentylatory. Wcześniej pracowały bardzo mocno.

Dla porównania w X5 - także półrocznym sprawdzanym w tym samym dniu - efekt jest taki, że temperatura jest znośna po 2 minutach jazdy, a wentylatory klimy zmniejszają obroty po 5 minutach jazdy.

Ustawienia klimy w obu przypadkach były na 21 stopni.

Mam wrażenie że serwis nie ma pojęcia co z tym zrobić. Strasznie to wkurzające w tych upałach. BTW zarówno w zastępczej 5, jak i w każdym moim poprzednim aucie klima działała znakomicie. Ba! W taksówie Prusie działa bdb w porównaniu z moją w BMW X7 półrocznym samochodzie.

Dodam, że w zimę słabo grzało się wnętrze. Gdy o tym rozmawiałem w serwisie to dostałem info, że ponieważ nie miałem wcześniej beemy to się po prostu nie znam i ten typ tak ma.

Na pewno przyjrzę się temu grzaniu teraz także - jeśli jeszcze będę miał to auto do zimy :mad2:

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

hej maz9, masz może jakieś świeże info odnośnie swojej klimy?

u mnie niestety serwis daje ciała po całości. Byłem 3 razy na kilkudniowych wizytach, klima nadal działa jak chce. Ktoś miał się odezwać i mnie umówić na kolejne spotkanie.

Minęło kolejne dwa i pół tygodnia, nic się nie dzieje. Dzwoniłem do serwisu, nikt nic nie wie, doradca który mnie obsługiwał "nie pracuje" a kolejny doradca jest na urlopie.

I.... "co nam pan zrobi?" - tego typu podejście.

• 2 lata później...
Opublikowano

Z moją klimą wyszło tak że serwis powiedział że mogło to być od lejącej sie wody z dachu na dywaniki. Nie wiem czy to prawda czy nie bo kilka razy coś robili - myślę że same resety. Po naprawach dachu sprawa staneła. Niestety znów mam wycieki i nokre dywany i znów mam problem z klimą. Z tym że o ile wcześniej prawdopodobnie się nie właczała po zadziałaniu start stop to teraz z przodu wieje zimnym a z tyłu gorącym przy ustawieniu 20 stopni na synchronizacji. Mało nie ugotowałem dziecka. A przodu zimno z tyłu gorąco Muszę z tyłu dać 19 stopni wtedy leci zimne.  Tamperatura na dworze 18 Myśle że tonod zalewania auta w środku. A u was jak się skonczyło ?

Opublikowano
W dniu 9.03.2025 o 20:19, maz9 napisał(a):

Z tym że o ile wcześniej prawdopodobnie się nie właczała po zadziałaniu start stop to teraz z przodu wieje zimnym a z tyłu gorącym przy ustawieniu 20 stopni na synchronizacji. Mało nie ugotowałem dziecka. A przodu zimno z tyłu gorąco Muszę z tyłu dać 19 stopni wtedy leci zimne.  Tamperatura na dworze 18 Myśle że tonod zalewania auta w środku. A u was jak się skonczyło ?

Na 99% źle włożone filtry kabinowe (odwrotnie). Wielokrotnie zgłaszany problem u użytkowników X5/X6 i problemem było właśnie to.

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

Ja pier….. faktycznie. Nie był po co chłodzić. Biorąc pod uwagę że w BMW Sikora Mikołów faktem jest że nie zrobiono 90 procent rzeczy które kiały być zrobione bo ktoś zapomniał to jest taka opcja że i filtry źle wsadził. O to pobawię się w influencera nagram te fitry w serwisie podczas naprawy