Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Hej. Zamontowałem fotele komfort grzane, mam problem z ich podłączeniem. Fotelem kierowcy można sterować z poziomu ISTy ale nie dziala panel regulacji. Wczesniejsze fotele mialem zwykłe w pełnej elektryce, grzane z pamięcią po stronie kierowcy i pełne elektryczne po stronie pasażera ale bez pamięci. Do fotela pasażera brakowało mi w wiązce czarnej kostki z zasilaniem i CANem. Zasilanie juz zrobilem i dorobiłem również can. Niestety ISTA nie widzi komunikacji z fotelem pasażera, mimo tego jak ustawiam fotel kierowcy to fotel pasażera w tym samym czasie reguluje się ale na odwrót. Czyli np kierowcy przesuwam do przodu - pasażera idzie do tyłu. Słyszałem że jak mam zwykle fotele z pamiecią w pełnej elektryce to nie bedzie problemu z podłączeniem komfortów. Fotele zakodowałem i przypisałem do wyposażenia ale niestety problem dalej jest. Ktoś może coś wie na ten temat? Auto to e61 535d LCI, komforty oczywiście też kupiłem LCI nawet z tego samego roku produkcji co moje auto.
Opublikowano

Dwie rzeczy :

- czy w obu fotelach masz doprowadzony k-bus (pin nr 2 w żółtej kostce)

- czy doprowadzając czarną kostkę z canem podłączyłeś tam dwie masy? fotel pasażera różni się od kierowcy tym, że ma dwie masy, a kierowca tylko jedną (mówimy o czarnej kostce, która zasila moduł foteli)

Opublikowano
Chodzi Ci o ta szeroka żółta kostkę czy mniejsza? K-bus skąd pociągnąć jak coś? Co do czarnej wtyczki nie dołożyłem drugiej masy bo po schemacie widziałem ze tam nie trzeba ale tez mi przeszło przez myśl żeby ja dołożyć
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano
Już wszystko działa jak należy. Dla kogoś kto chce założyć komforty a miał wczesniej zwykłę fotele elektryczne, grzane z pamiecią po str kierowcy to trzeba dolożyć po obu stronach przewód k-bus, zasilanie (dla panelów sterowania fotelem), dwa przewody CAN do modułu fotela pasażera oraz dodatkową masę do modułu też do fotela pasażera. Oczywiście do tego kodowanie i dopisanie kodu FA do wyposażenia. Wiele razy słyszalem ze jak sie ma elektryczne fotele z pamięcią to jest to p&p, ale niestety to mit.
  • 2 lata później...
Opublikowano

Przygotowuję się do wymiany na komforty w E61, mam pytanie. Czy przy poprawnie wykonanej instalacji regulacja miejscowa z panelu będzie działać? Czy dopiero po zakodowaniu będzie możliwa regulacja foteli? W moim przypadku obecnie fotel kierowcy z pamięcią bez grzania pasażera bez pamięci i bez grzania. Do fotela pasażera - nowego, komfortowego będzie wykonana wiązka zasilania do fotela kierowcy dołożony tyko CANBUS.