Skocz do zawartości

Przeskoczyła kierownica e61 530d activ stering

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam mam problem gdyż chyba coś zepsułem, zaczęło się od tego że wyskoczyła ikona pomarańczowa z kierownica i nie mozna było odpalić samochodu .

Więc zacząłem kręcić kierownica na sucho bez wspomagania i stuknęło(przeskoczyło) coś tak jak by pod samochodem.

Samochod odpaliłem jak go zamknąłem i ponownie otworzyłem ale kierownica jest przekręcona w prawo o 20 stopni i wywala błędy, nie ma kontroli trakcji.

Zdenerwowany znów przekręciłem kierownicą na wyłącznym silniku bez wspomagania ale w odwrotna stronę co wcześniej i znów przeskoczyło , myślałem że może wrocil na swoje miejsce ale dalej są błędy a kierownica jest dalej przekręcona tyle że w lewo, ie chce wskoczyć tak jak by na srodek.

Samochod jedzie tak samo jak przed nie sciaga.

Podpowie mi ktoś gdzie to przeskakuje bo chyba nie w kolumnie kierownicy czyli maglownica i jak to można naprawic?

Dodam że posiadam activ stering

Opublikowano
  • Autor

Nikt nic nie doradzi?

Sprawdzałem w inpie czy jak jest kierownica na wprost to jaki pokazuje kat skrętu ale jest dobrze bo pokazuję 0.

I nie wiem czy to można naprawic, ustawić przez program np. Iste/inpe czy tu coś mechaniczne się przestawiło/uszkodziło?

Będę wdzięczny za jakąś pomoc

Opublikowano

Błąd active steering u mnie często występował przy rozładowanym akumulatorze, dodatkowo reset krótkiego przebiegu i godziny/daty.

Aktywacje active steering robi się na uruchomionym silniku kręcąc do końca lewo/prawo, ikonka gaśnie i wraca wspomaganie.

Co do przestawienia się kierownicy to nie mam pojęcia

Opublikowano
  • Autor

U mnie błędy kierownicy zapalają się dopiero podczas jazdy na wprost, wspomaganie dziala normalnie.

Gdzieś przeczytałem że kolumna kierownicy jest połączona z maglownica wieloklinem może to tam przeskoczyło podczas gdy na siłę przekręciłem kierownicą? Czy to jest możliwe?

Opublikowano
Byłby to pierwszy przypadek o jakim słyszę, ale... może ktoś coś robił i kiedyś dobrze nie docisnał połączenia? Tak normalnie jest to rzecz niemożliwa, ale sprawdź, powinien być znaczek na wałku od przekładni i znak na wałku do kierownicy. Jak zobaczyłem ostatnio land cruisera, któremu prawie wypadło zawieszenie, bo ktoś niedawno je robił i nie dokręcił górnych mocowań, jestem skłonny w wiele niemożliwych rzeczy uwierzyć.
Opublikowano
  • Autor

Dzięki za podpowiedzi, a więc tak na kolumnie kierowniczej nie zauważyłem żadnych fabrycznych znaków jedynie ktoś przede mna niebieską farbą sobie zaznaczał . Na wieloklinie jest śruba dzięki temu można sobie skorygować ustawienie kierownicy.

Kierownice ustawiłem na wprost ale dalej paliły się błedy więc ista zrobilem kalibracje czujnika kąta skretu , po kalibracji kierownica znów wróciła do poprzedniej pozycji czyli przekręcona w lewo o 30 stopni i błędy dalej się zapalają. Podpowie ktoś o co tu chodzi :| ?

Opublikowano

Jeżeli nic nie było tam poluzowane, przestawienie na wieloklinie to chyba najgorsza rzecz jaką można było zrobić.

Silniczek zmienia połączenie mechaniczne wejścia z kierownicy i wyjścia na maglownice o jakiś kąt w lewo i w prawo.

Trzeba poszukać procedury kalibracji tego środkowego położenia silniczka w maglu i dopiero przy prostych kołach dopiąć prosto kierownicę - tak na logikę.

Kalibracja czujnika skrętu w kierownicy, to raczej ostatni punkt do wykonania.

Na pewno ISTA coś znajdzie przy wyszukiwaniu "activ stering", no chyba że coś w identyfikacji z VIN jest nie tak i ISTA nie wie że w twoim aucie coś takiego jest.

Opublikowano
  • Autor

No właśnie nigdzie nie mogę znaleźć informacji czy jest jakaś kalibracja ustawienia przy maglownicy bo kalibracja czujnika kąta skrętu nic nie daje.

Możliwe że w tym silniczku mogło się coś przestawić.

Błędy jakie pala się na stałe w ista to:

613f aktywny układ kierowniczy: wiarygodność

6145 aktywny układ kierowniczy: relacja sumy kątów, brak monitoringu

Opublikowano
  • Autor

Udało mi się ustawić kierownice na wprost i już się nie przestawia. Jeszcze raz ustawiłem na wieloklinie na wprost z kołami i ustawiłem ncs w module szl activ stering z elektrycznego na mechaniczne.

Lecz dalej pali się kierownica I jak zacznę jechać na wprost to kontrola trakcji się zapala.

Jak sprawdzam inpa ustawienie kierownicy to pokazuje dobrze 0 jest na wprost.

W ista gdy chciałem skalibrować czujnik kąta skretu to punkt 0 pokazuje przy skręconej kierownicy 40 stopni w prawo i nie da się skalibrować.

Ktoś coś może doradzi?

Opublikowano

Wydaje mi się że coś masz z bazami w ISTA i dlatego opcje ActiveStering nie są dostępne.

Podobnie jest u mojego siostrzeńca w 535d z 2009r, parametry od DPF są porozrzucane bez sensu po różnych grupach.

U mnie w 330xd z 2006r też ista nie pokazuje wielu parametrów.

Może podjedź do kogoś kto robi programowanie profesjonalnie, albo postaw istę bez spolszczonych baz.

Opublikowano
  • Autor
Ale u mnie ista wszystko pokazuje tyle że nie można przejść kalibracji prawdopodobnie dla tego że komputer widzi że kierownica nie jest na środku a w rzeczywistości jest.
Opublikowano

Tylko ty ciągle piszesz o kalibracji czujnika kąta skrętu w manetkach.

Moim zdaniem powinieneś wyjść od poprawnego ustawienia i skalibrowania maglownicy(silnik w pozycji neutralnej - aby mógł odchylić koła tyle samo w lewo i w prawo, koła prosto), dopiero do tego ustawiamy prosto kierownicę, kalibrujemy czujnik skrętu, itd, wydaje mi się że taka powinna być procedura, którą proponuję odnaleźć w ISTA.

Im więcej zmian mechanicznych zrobisz w między czasie tym trudniej będzie przywrócić to do działania, nie można też wykluczyć uszkodzenia któregoś elementu.

Opublikowano
  • Autor
Właśnie tak robiłem ustawiałem magiel tak aby w lewo i prawo było tak samo w tedy brałem się za ustawienie czujnika kąta skrętu ponieważ palił się błąd braku kalibracji. Wczoraj udało się skalibrować , według komputera wszystko ok błędy znikają ale przestawia kierownice i znów jest przechylona mocno w lewo i zapalają się bledy podczas jazdy.
Opublikowano
Musisz zrobić kalibrację active stering. Nie wiem po co ruszałeś cokolwiek mechanicznie.
Opublikowano
  • Autor

No właśnie mechanicznie chyba się gdzieś przestawiło tak jak by na czujniku od maglownicy.

Są 2 czujniki skrętu, jeden w kierownicy a drugi gdzieś przy maglownicy.

Jak ustawie maglownice na rowno to na inpie czujnik kierownicy pokazuje ładnie 0 stopni a na tym drugim czujniku pokazuje 30 stopni. Zrobiłem tak , ustawiłem oba czujniki żeby były na 0 stopni, później zmieniłem ustawienie na drążka kierowniczych żeby kiera była równo i zrobilem na koniec kalibracje kąta skrętu.

Błędy zniknęły, kierownica jest prawie prosta ale niestety jest mniejszy skrętu w prawo niż w lewo.

Narazie tak chyba zostawiam bo prawdopodobnie trzeba coś przy maglownicy sprawdzic gdzie to przeskoczylo

Opublikowano

Ale czy active stering działa jak powinien - pomaga ci kręcić przy parkowaniu, i czy w obydwie strony?

Ciągle zachęcam cię do znalezienia całej procedury firmowanej przez BMW, może kolejność wykonywania operacji ma tutaj znaczenie - ty zacząłeś od ustawienia czujników na 0 - po co wtedy byłaby ich kalibracja.

Zobacz że wkładając nową maglownicę też jakoś trzeba to wykonać - musi istnieć sposób dokalibrowanai jej do reszty auta, tak aby wszystko działało jak bóg przykazał.

Opublikowano
  • Autor
Activ stering raczej działa bo mam pełny skręt w lewo I niecały skręt w prawo.