Skocz do zawartości

E87 nie odpala błąd A0B3

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Kupiłem E87 z komisu z rajchu. Na miejscu facet powiedział że słaby akumulator i musi go wymienić więc przyniósł nowy podłączył i auto kręcilo ale nie odpalało , gość stwierdził że trzeba zrobić adaptacje akumulatora. Przyniósł laptopa coś pogrzebał i auto odpaliło na dotyk.

Po przywiezieniu auta na lawecie do Polski sytuacja ta sama, auto nie odpala. W inpie i innych programach cały czas dwa błędy A0B3 i CED4 . Czasami uda mi się wykasować i auto znowu przez chwilę odpala. https://www.fotosik.pl/aukcje/1490678

Ktoś ma pomysł co z tym zrobić?

Opublikowano
Błąd wskazuje na awarie rozrusznika bądź jego zasilanie.
Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
Ugnity kabel albo oczko plusowe pod wanną na akumulator . Trzeba wcisnać się pod auto i tam będzie widać 2 kable czerwone plusowe . Jeden do elektroniki jest a drugi do rozrusznika . Nie pierwszy przypadek że się urwał . Reszta to sprawdzenie całej drogi do rozrusznika . Masy silnika . Był też przypadek że była strzelona albo uszkodzona klema pirotechniczna plusowa .
Opublikowano
  • Autor

Sprawdze to ale nie wydaje mi się żeby to była wina w połączeniu kabla plusowego albo masowego bo auto dobrze kręci rozrusznikiem i zawsze kręci niezależnie od tego czy odpala czy nie.

Ciekawym jest że jak skasuje błąd A0B3 (CAS) to silnik odpala na dotyk, niestety po około godzinie problem wraca i znowu nie można odpalić. Ponownie trzeba kasować błąd.

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

A0B3 CAS: Starting motor, terminal 50 cas Car Access System

Termiminal 50 to kabel zasilajacy na rozruszniku. Skoro CAS wykrywa z nim problem a mówisz, że masz masę i zasilanie i rozrusznik kręci, to coś jest nie halo CAS lub okablowaniem CAS.

Kodowanie, Konwersja aut na EU z każdym systemem. NCD2. Aktywacja Carplay, Android Auto, usług online.

Opublikowano
  • Autor

Tak rozrusznik kręci zawsze i kręci bardzo dobrze nawet gdy nie chce odpalić. Zauważyłem że czasami samo skasowanie błędu nie pomaga i musze zrobić adaptacje czy synchronizacje czy jak to sie tam nazywa i znowu wtedy odpala. Wyczyściłem styki na przyłączach do akumulatora i sprawdziłem główny kabel zasilający pod samochodem i dalej to samo

Skoro CAS wykrywa z nim problem a mówisz, że masz masę i zasilanie i rozrusznik kręci, to coś jest nie halo CAS lub okablowaniem CAS.
Macie pomysł jak to sprawdzić ? Wmontować na próbe inny cas ? Czy w inpie zrobie adaptacje nowego modułu CAS ?
Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Bardziej wyjałbym CAS i popatrzył na wtyczki. Jeśli jest git to otworzył go i zobaczył czy cos noe jest spalone. Wieczorem popatrze na schematy jaki pin i kabel jest za to odpowiedzialny.

Wiana CAS to grubsza sprawa niz podmiana. Kluczyki są w nim zapisane, więc sama zamiana nic ci nie da. INPA tego nie zrobi.

Kodowanie, Konwersja aut na EU z każdym systemem. NCD2. Aktywacja Carplay, Android Auto, usług online.

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Przecież błędy jasno sugerują brak komunikacji ze sterownikiem silnika.

Sprawdź zasilanie do sterownika silnika oraz przekaźnika, który go zasila.

Wiele razy w E87 spotykałem się z błędnie podłączonymi oczkami. Jedno oczko idzie do masy, drugie do szpilki M6 obok styku do podlączania kabli rozruchowych. Oba oczka(masa i plus) są na prawym przednim kielichu.

Jeśli jest to prawidłowo podłączone, to sprawdź czy na wspomnianej szpilce masz stały plus. Jeśli nie, to bardzo prawdopodobne jest ugnicie połączenia z wanny z aku, o czym wspomniano wcześniej.

Ta szpilka jest podłączona do jednego z bezpieczników na akumulatorze, może jak wymieniał akumulator, to nie podłączył wtyku do skrzynki(i leży obok aku), albo bezpiecznik jest spalony

Opublikowano
  • Autor

Rozumiem że ten przekaźnik znajduje się obok sterownika w białym pudełku przy prawym kielichu tak ?

Wiele razy w E87 spotykałem się z błędnie podłączonymi oczkami. Jedno oczko idzie do masy, drugie do szpilki M6 obok styku do podlączania kabli rozruchowych. Oba oczka(masa i plus) są na prawym przednim kielichu.

Tego połączenia jeszcze nie sprawdzałem.

Jeśli jest to prawidłowo podłączone, to sprawdź czy na wspomnianej szpilce masz stały plus. Jeśli nie, to bardzo prawdopodobne jest ugnicie połączenia z wanny z aku, o czym wspomniano wcześniej.

Ta szpilka jest podłączona do jednego z bezpieczników na akumulatorze, może jak wymieniał akumulator, to nie podłączył wtyku do skrzynki(i leży obok aku), albo bezpiecznik jest spalony

wanne z aku sprawdziłem , jedna szpilka była przegnita (na dole i na górze) i cała zielona co świadczy o słabym połączeniu, ale po naprawie tego miejsca problem nie zniknął, więc sprawdze jeszcze przód samochodu.

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Rozumiem że ten przekaźnik znajduje się obok sterownika w białym pudełku przy prawym kielichu tak ?

Tak. Bodajże niebieskiego koloru. Po latach nadpalają się styki. Zwłaszcza w dieslach.

Podstawa to sprawdzić czy w ogóle dochodzi do niego zasilanie, jest podłączony do stałego plusa, więc na jednym grubym przewodzie musi być cały czas zasilanie.

Tego połączenia jeszcze nie sprawdzałem.

wanne z aku sprawdziłem , jedna szpilka była przegnita (na dole i na górze) i cała zielona co świadczy o słabym połączeniu, ale po naprawie tego miejsca problem nie zniknął, więc sprawdze jeszcze przód samochodu.

Mam na myśli to miejsce:

https://www.newtis.info/tisv2/obj/G6T2sMky

i styk X10272. Tam powinien być stały plus, nie jest on połączony z plusem do którego można podłączyć kable rozruchowe. Jak tam nie ma zasilania, to sprawdź bezpieczniki na akumulatorze

Opublikowano
  • Autor

Podstawa to sprawdzić czy w ogóle dochodzi do niego zasilanie, jest podłączony do stałego plusa, więc na jednym grubym przewodzie musi być cały czas zasilanie.

zaraz po robocie to sprawdzę.

Pytanie: czy jeżeli do przekaźnika nie dochodziło by napięcie to rozrusznik będzie kręcić? Pytam bo u mnie rozrusznik kręci zawsze niezależnie od tego czy samochód odpala czy nie i niezależnie czy jest błąd czy go nie ma.

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
Rozrusznikiem steruje CAS, nie sterownik silnika. Przy braku komunikacji ze sterownikiem silnika(lub przy błędzie immo), będzie kręcić, ale nie odpali
Opublikowano
  • Autor

Wielkie podziękowania dla kolegi cursor za wszystkie wskazówki i pomoc w naprawie samochodu, winny był niebieski przekaźnik w skrzynce przy prawym kielichu.

W warsztacie pewnie bym zapłacił ładnych pare setek dlatego jeszcze raz dziękuję że podzieliłeś się swoją wiedzą.

Poniżej wrzucam zdjęcia.

Temat uważam że można zamknąć

ec9e84dcdb8c15fbmed.jpg

a774aed880ba8f61med.jpg

f3a5e13e38b4c467med.jpg

338ef65f6a68de05med.jpg[/img]

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
Kabelek też pięknie ci zgnił.

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
No takie kombo się trafiło . Dobrze że sprawdził .