Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Mam głupie pytanie.

Czy jest kontrolka poziomu paliwa w E30? mam juz na czerwonym polu wskaźnik i jeszcze sie nie świeci. Mam auto kilka miesięcy ale cały czas jeżdże na gazie i w zbiorniku miałem zawsze ok 20l. Postanowiłem sprawdzić ile benzyny pali i chce zejśc do zera, tylko nie pasuje mi zatrzymać się gdzieś na środku skrzyżowania albo na światłach bo odpalić na gazie później to męka. Dzięki za głupią odpowiedź na głupie pytanie :cool2:

Pozdrawiam !!!
Opublikowano
Witam.

Mam głupie pytanie.

Czy jest kontrolka poziomu paliwa w E30? mam juz na czerwonym polu wskaźnik i jeszcze sie nie świeci. Mam auto kilka miesięcy ale cały czas jeżdże na gazie i w zbiorniku miałem zawsze ok 20l. Postanowiłem sprawdzić ile benzyny pali i chce zejśc do zera, tylko nie pasuje mi zatrzymać się gdzieś na środku skrzyżowania albo na światłach bo odpalić na gazie później to męka. Dzięki za głupią odpowiedź na głupie pytanie :cool2:

Pomarańczowa kontrolka na paliwomierzu w okolicach zera, jak przekręcisz kluczyk powinna się zaświecić, jeżeli nie to sprawdź na początek żarówkę.

~~Oby nasze dzieci miały bogatych rodziców~~

Pozdrawia Elwis

E34 525tds '95 touring executive

http://stud.wsi.edu.pl/~elwis/e34bok.jpg

Opublikowano
Witam.

Mam głupie pytanie.

Pomarańczowa kontrolka na paliwomierzu w okolicach zera, jak przekręcisz kluczyk powinna się zaświecić, jeżeli nie to sprawdź na początek żarówkę.

Znaczy jeśli jest więcej paliwa przy przekręceniu kluczyka powinna się zaświecić i zgasnąć?

Pozdrawiam !!!
Opublikowano
Witam.

Mam głupie pytanie.

Znaczy jeśli jest więcej paliwa przy przekręceniu kluczyka powinna się zaświecić i zgasnąć?

Jak przekręcasz kluczyk to zaświecają Ci się kontrolki oliwy, abs, poduchy itp., celem testu, tak samo powinna zaświecić się kontrolka rezerwy paliwa i zgasnąć lub nie w zależności od poziomu paliwa.

~~Oby nasze dzieci miały bogatych rodziców~~

Pozdrawia Elwis

E34 525tds '95 touring executive

http://stud.wsi.edu.pl/~elwis/e34bok.jpg

• 3 lata później...
Opublikowano

Pozwolę sobie odgrzać temat aby podobnego nie tworzyć.

Jak przekręcasz kluczyk to zaświecają Ci się kontrolki oliwy, abs, poduchy itp., celem testu, tak samo powinna zaświecić się kontrolka rezerwy paliwa i zgasnąć lub nie w zależności od poziomu paliwa.

A u mnie niestety po przekręceniu kluczyka nie zapala się kontrolka rezerwy paliwa. Po wyciągnięciu z baku wskaźnika i sprawdzeniu "na sucho" przy całkowicie opuszczonym pływaku kontrolka rezerwy się zapala na tablicy. Czyli żarówka ok (i tak sprawdzałem wcześniej), wskaźnik ok a mimo to kontrolka nie zapala się celem testu... jakieś sugestie?

Student

Opublikowano

Głupoty są wyżej napisane.

W E30 nie zaświeca się kontrolka rezerwy zaraz po włączeniu zapłonu ( jeśli jest paliwo)

Pomarańczowa kontrolka zaświeci się dopiero gdy wskazówka wejdzie na jej pole, tj. lekko za ostatnia kreskę.( 6-8 litrów paliwa)

Pole kontrolki widać jak słońce świeci przez tylną szybę. jest ona bardziej prostokątna niż okrągła.

Tylko raz doprowadziłem do zaświecenia się kontrolki rezerwy :D i aż byłem w szoku jak daleko wskazóweczka musi opaść.