Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam serdecznie, mam problem z niedziałającymi skrętnymi xenonami, samopoziomowaniem oraz światłami powitalnymi welcome lights. Moduł świateł do LM2 AHl oryginalnie wersja LCI. W module LM zapisuje się błąd 9CB9 - głębokie rozładowanie akumulatora. Akumulator nowy, nic to nie zmienia.

Dynamic xenon, samopoziomowanie oraz welcome lights działają kiedy zresetuje sterownik świateł w komputerze. Nagle zaczynają działać wszystkie funkcje niestety wyłącznie dopóki nie zgaszę auta i centralka nie uśpi się. Po ponownym zapaleniu samochodu skrętne xenony nie działają a centralka zapisuje błąd 9CB9. Gdzie należy szukać przyczyny problemu? Przeleciałem całe forum i zagraniczne ale nikt nie znalazł się z podobnym problemem.

• 3 miesiące temu...
  • Główni Moderatorzy
Opublikowano

Spotkałem się z podobnym problemem. Samochód jeździł jakiś czas na padniętym aku u poprzedniego właściciela. Po wymianie baterii wraz z kodowaniem wszystkie błędy udało się usunąć oprócz jednego w module świateł:

9cb9 głębokie rozładowanie akumulatora

W tym przypadku wszystkie funkcje świateł działają oprócz welcome lights. Samochód zaświeca ringi powitalne tylko do momentu uśpienia modułów (czyli przez jakieś kilkanaście minut), później już nie zaświeci ringów aż do następnego odpalenia silnika.

Zresetowałem wszystkie liczniki zwarć przy pomocy Tool32 - bezskutecznie

Przekodowałem moduł czystym plikiem w ncs expert - bez zmian

Testy w ISTA pokazują za niskie napięcie na jednym z pinów. Pytanie czy moduł LM do wymiany? Czy próbować podnosić mu soft? Czy szukać problemu gdzieś indziej?

E61 2010, adaptive ksenon z doświetlaniem zakrętów