Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam. Manualna skrzynia biegów 6b w e46 330d wykazuje zużycie czyli zaczyna ją być słychać na luzie po rozgrzaniu szumi, przy gaszeniu bez sprzęgła brzęczy podobnie do dwumasy, delikatnie terkocze na wstecznym. To na pewno nie wina sprzęgła. Macie pomysł jakim to olejem zalać może gęstszym? jakiś doktor? Używane chodzą po 2,5k regeneracja ponoc 4k
Opublikowano

@Adchar dobrze prawi - próbujesz jedynie przedłużyć agonię i odwlec to co nieuniknione.

Swoją drogą, te skrzynie są dosyć solidne. Była katowana czy przemielona ostrym chip tuning'iem? A może poprzednicy jeździli na błocie a na wymiany oleju jest już za późno?

Na Twoim miejscu udałbym się do solidnego speca do skrzyń, który zrobi sekcję oraz konkretną wycenę za regenerację i wymianę tego co potrzeba. Dopiero jeśli okaże się że nie bardzo jest co naprawiać, rozejrzałbym się za innym egzemplarzem. O ile dojdzie do tego etapu, mechanik powinien obejrzeć taką skrzynię zanim ją kupisz.

Osobiście latam na Ravenol MTF-2 full synth 75W80.

Opublikowano
To że jej nie wskrzeszę to ja wiem. Byłem chyba pierwszym który zajrzał do oleju bo było go na dnie i to mazi. Mechanik nalał jakiegoś oleju tylko nie dowiem się już jakiego ale zapewne czegoś mocno uniwersalnego i jak wcześniej tylko było ją słychać przy gaszeniu tak teraz przy ruszaniu na wstecznym delikatnie terkocze przez moment. Im większe obciążenie tym głośniej. Stąd pomysł by jeszcze zalać czymś innym.
Opublikowano
doktor to glut ktory zakleja juz trupa, a ceratec czy MoS2 nie zaszkodza a po jakims czasie moga w jakims stopniu zniwelowac naturalne zuzycie