Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam od jakiegoś czasu borykałem się z stukaniem podczas powolnego przejazdu przez nierówności i nikt albo nie chciał albo nie potrafił namierzyć winowajcy. Po dość długiej batalii wkońcu stanęło że to gumy stabilizatora przód. Według schematu w moim aucie występują one razem z całym stabilizatorem za coś około 1tys pln. Czy ktoś z kolegów przerabiał temat i coś można z tym fantem zrobić czy tylko wymiana na nowy. Dodam jeszcze że auto jest bez dynamic drive. Z góry dzięki za pomoc. Pozdrawiam
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Wymiana samych gum w przypadku BMW serii F jest bez sensu, drążek nie spełnia wtedy w stu procentach swojej funkcji, ponieważ został skonstruowany tak, że gumy są na stałe zespolone z drążkiem. Jestem w stałym kontakcie z pracownikiem serwisu BMW, stosuję tylko oryginalne części i taką informację dostałem od niego. Też będę wymieniał drążek i łączniki bo pojawiły się stuki. Na naszych drogach to norma.
Opublikowano

Eno zaraz jeśli zastosuje się pasowne gumy i nie będzie luzu to jak drążek nie będzie spełniał funkcji???

Zalecenia serwisu są wiadomo jakie, zmieniać olej co 30 tyś a po 200 cały silnik, w skrzyni nie wymieniać oleju tylko nową skrzynie odrazu itp... Oni chcą wymieniać wszystko modułowo żeby zarobić i nijak się to ma do racjonalnego sarwisowania samochodu.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Skoro są dostępne zamienniki tych gum to wymienić . Zresztą z rysunku widzę że obejmy są normalnie dostępne . Jedyne co uzasadnia wymianę stabilizatora na nowy z gumami to fakt że po wielu latach w miejscu gum jest zeszlifowany już przez piach i błoto . Wtedy nowe gumy już tak nie ścisną go . Nie ma na to reguły w zasadzie a omawiany pojazd jest jeszcze w miarę młody . Nie zaszkodzi to rozebrać obejrzeć w jakim stanie jest . Wtedy podjać decyzję czy wymieniamy same gumy czy komplet .
Opublikowano
Wczoraj wymieniłem stabilizator przedni z łącznikami, koszt ori z aso 1800zł za części. Samochód stał się w prowadzeniu wyczuwalnie bardziej sztywny.