Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Zastanawiam się nad kupnem BMW F20 120D 190PS Rocznik 2018.

Co sądzicie o tym silniku jak z awaryjnością silnika i skrzynią automatyczną Steptronic.

Albo jakie inne silniki polecacie w F20.

Proszę o wasze opinie w komentarzu :) Pozdrawiam

Opublikowano

Ja tam jeździłem F21 w benzynie i nie wyobrażam sobie brać do miejskiego auta diesla, same problemy.

Do tego 2.0d jest głośny, co w jedynce słychać mocniej.

Opublikowano
Ja tam jeździłem F21 w benzynie i nie wyobrażam sobie brać do miejskiego auta diesla, same problemy.

Popieram kolegę, choć to zależy jak będzie użytkowane auto.

Opublikowano
Ile koni i jaki rocznik ??

To sam sobie musisz wybrać co chcesz ;) Ja miałem M135i z 2013, jeździło fajnie, a spalanie nawet w okolice 8 potrafiło zejść.

Opublikowano
Ale te nowsze diesel też są takie wadliwe tak od 2018roku. Aktualnie jeżdżę E87 143 konnym dieslem i nie robię jakiś większych tras tylko wkoło komina =D i nie narzekam jak na razie. Dlatego chciałem się dowiedzieć jak z tymi nowszymi dieslami kupować czy raczej dać spokój =D I szukać benzyny 120i 183PS albo 125i 224PS
Opublikowano
Ja śmigam 125i 2016r. Po „małych” :wink: modyfikacjach jest ~315KM :norty: , do tego skrzynia ZF 8HP również z @ HP+ daje dużo frajdy i wygody.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Jak koledze M47 było ok to B47 pracuje znacznie ciszej . Zbiera się zacnie . Trzeba jednak wkalkulować : rozrząd obowiązkowo . Chłodnica spalin ,chyba że się załapie jeszcze na akcje serwisową wyjdzie że jest wadliwa . Lub była już zmieniona . No i do weryfikacji kolektor dolotowy plus klapki .

B47 się od 2013 chyba już zaczyna i do dzisiaj montują .

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Jak kupisz stary śmietnik z chorym przebiegiem to może i same problemy. Ty chyba żyjesz w XX wieku. ;) Obecnie benzynowe samochody też mają turbo, wtrysk bezpośredni i wszystko to samo co się może zepsuć w dieselu. Do tego akurat w BMW to benzynowe silniki od wielu lat kuleją wcale nie rzadziej niż diesele.

Jeżeli założyciel tematu jeździ dużo, to lepszy będzie diesel, z wiadomych przyczyn. Jeżeli nie liczą się dla niego koszty paliwa aż tak, to może kupić co mu się lepszego i zdrowszego trafi, byle z małym przebiegiem.

Opublikowano
Jak kupisz stary śmietnik z chorym przebiegiem to może i same problemy. Ty chyba żyjesz w XX wieku. ;) Obecnie benzynowe samochody też mają turbo, wtrysk bezpośredni i wszystko to samo co się może zepsuć w dieselu. Do tego akurat w BMW to benzynowe silniki od wielu lat kuleją wcale nie rzadziej niż diesele.

Jeżeli założyciel tematu jeździ dużo, to lepszy będzie diesel, z wiadomych przyczyn. Jeżeli nie liczą się dla niego koszty paliwa aż tak, to może kupić co mu się lepszego i zdrowszego trafi, byle z małym przebiegiem.

Jeśli chodzi o koszmarną pracę silnika, moja opinia wynikała z doświadczeń z 320d F30, czyli tego samego co jest w F20. Egzemplarz nowy z salonu, nie śmietnik.

Mieliśmy też w firmie 320i, gdzie średnie spalanie wychodziło ze 6l/100 pracownikowi z Katowic, spokojnie jeździł, tym bardziej jaki sens diesla?

Generalnie w Polsce jest jakiś chory kult diesla, którego przeznaczeniem są ciężarówki i maszyny rolnicze, a nie auta osobowe. Ja odbieram teraz busa z dieslem, ale raz, nie było benzyny w ogóle, dwa, kupuje go stricte do długich wyjazdów. Wszystkie inne auta tylko benzyna, po przygodach z pseudo oszczędnościami diesla. Diesel mi się opłacał bardzo w Golfie z 85, gdzie było 1.6D i spalanie 4.5l/100 przy 54KM :D