Skocz do zawartości

Jakie dystanse do felg et43???

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam posiadam opony 225, 45 r18 , przód i tył. Zakupione felgi przeze mnie to

Felgi BMW 5x120 R18

Rozmiar: 8Jx18

ET: 43

Średnica otworu centrującego: 72,6mm.

Rozstaw śrub: 5x120

Szerokość felgi: "8.0"

Posiadam bmw f31 z 2013 roku, i moje pytanie brzmi jakie zastosować dystanse na przód i tył przy takim rozmiarze opon i przy moim et Felgi.

Bmw w wersji luxury line bez pakietu M. Bez obiżonego zawieszenia itp.

(Felgi wszystkie o tym samym Et 43 !!!)

Pozdrawiam.

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Ori jest 8x18 et 34, czyli teoretycznie 9 mm.

Ale taki dystans nie przeniesie centrowania.

Minimum to jakieś 13 mm.

Wtedy zejdziesz do et 30 i też będzie ok.

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Takie!

Kup najpierw 2 i zobacz na tylnej osi jakiego efektu oczekujesz.

Potem wrzuć je na przód.

Opublikowano
  • Autor

o to chodzi że siedzę w niemczech a tata przyjeżdża do mnie przed Świętami i mi je kupi z allegro, i moje pytanie brzmi bo chce zakupic te 13 mm i w razie "wu" drugą parę też, bo tu w Niemczech droższe są. I wracając do sedna, drugą parę wybrać 5mm czy 10mm bo na pewno na tył pójdą te 13mm.

Pozdro

Opublikowano
  • Autor

Chodzi o to jak najlepiej będzie pasować myślę nad takimi zestawami:

1 wersja :

Przód- 5mm

Tył- 10mm

2 wersja :

Przód- 5mm

Tył- 13mm

3 wersja :

Przód- 10mm

Tył- 13mm lub 15mm

To nie ma być aż tak bardzo osadzone że szeroko bardzo itp. Mi chodzi o taki efekt bardziej wizualny ale żeby było widać.

Jaka z tych wersji bedzie najlepsza twoim zdaniem? I jeszcze pytanko mój drogi kolego o co chodzi z tymi dystansami z kołnierzem?

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Minimalna grubość dystansów z przeniesieniem kołnierza centrującego to jakieś 13 mm, o czym pisałem wyżej.

Ani 5 ani 10 mm nie będą go miały, a zatem felga będzie się trzymać na samych śrubach co jest niedopuszczalne.

• 4 tygodnie później...
Opublikowano
  • Autor

Witam.

Jestem po założeniu opon z felgami jak pisałem wyżej dołożyłem dystanse na tył 13 mm z kołnierzem jak pisał kolega wcześniej. Jednak mam teraz inny problem po założeniu zestawu wyświetla mi wnet wariuje kontrolka abs ( pokazuje również informacje o uszkodzonej oponie ) co może być nie tak ? dodam że raz jest dobrze raz po przekroczeniu np. 100kmh wyskoczy błąd. zajade na postój wylacze silnik odpale po chwili błędu nie ma ...

Pozdrawiam

Opublikowano
  • Autor
Hmm po na myśleniach doszedłem do wniosku że zmienię chyba na eibach. Interesuje mnie przód 13 mm ponieważ mam już sruby z tych moich obecnych nie oryginalnych beż atestu....zastanawiam się dalej w czym może tkwić problem z wariowaniem abs. Więc chce wydać na komplet firmy Eibach. Pierw kupie jeden zestaw żeby sprawdzić czy problem nie występuje znów, te 13 mm to tylko z kołnierzem centrującym czy to nie ma znaczenia ważne że eibach śruby mam dłuższe i będzie grało? Straciłem już chęci z tymi dystansami, nie ma mi kto pomóc. Pomóżcie. Pozdrawiam
Opublikowano
  • Autor

Myślałem żeby kupić te 20mm na tył

https://www.iparts.pl/czesc/dystanse-kol-eibach-s90220020,0-112-s90220020-481229.html#102733

I te na przód...

https://www.sportfahrwerk-billiger.de/Artikel/HR-Spurverbreiterung-Trak-DR-fuer-BMW-320d-Typ-F31-Touring-/index_139903_14971.html

Strona niemiecka te drugie, znow poleci dużo kasy... jak widać są one z kołnierzem centrującym tak ? Ale panowie teraz pytanie... będą pasować do mojego et... ogólnie się zastanawiam czy te sruby dłuższe które mam mają coś wspólnego z moim układem hamulcowym . Założę nowe i znów będzie abs szwankował? Wątpię żeby nagle po zalozeniu i przejechaniu 70km wyświetlały się błędy z abs i rpa a także o wadliwym powietrzu w oponach. Sam nie wiem.