Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, ostatnio żona zauważyła, że od strony pasażera nie działa podgrzewanie fotela. Przycisk na desce w ogole nie reaguje. Pierwsze co to sprawdziłem bezpiecznik. Jest OK. Podłączyłem się kompem i za pomocą aplikacji ISTA sprawdziłem błędy i faktycznie coś jest na rzeczy. Podsyłam fotki z wersji po angielsku i po przetłumaczeniu na polski. Czy ktoś z Was jest mi w stanie pomóc gdzie szukać problemu ? Jak to rozwiązać ? Pozdrawiam !

image-6487327-2.jpg

image-6487327-1.jpg

image-6487327.jpg

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Opis kody błędu C90D9D.

Moduł ogrzewania siedzenia pasażera z przodu Nieoczekiwany element magistrali LIN Odebrano

co najmniej jeden komunikat, mimo że funkcja ogrzewania siedzenia pasażera z boku nie jest zakodowana w JBE lub zainstalowano niewłaściwy moduł ogrzewania siedzenia.

Warunki kodów usterek

Ogólne warunki Napięcie zasilania większe niż 9 V.

Stan terminala Terminal R

włączony

Warunki jazdy

Stan czasu usterki

Nieoczekiwany komunikat z modułu ogrzewania fotela

Przechowywany w ciągu 40 ms

Plan serwisowy

Sprawdź, czy JBE jest zakodowany.

Sprawdź, czy w tym pojeździe musi być zamontowana elektronika ogrzewania fotela pasażera z przodu.

W razie potrzeby sprawdź połączenia masowe brakującej elektroniki ogrzewania siedzenia (kodowanie pinów).

Wpływ błędu

Ogrzewanie siedzeń nie działa.

Ostrzeżenia

Światła ostrzegawcze Brak

Sprawdź Komunikat kontrolny (0): brak błędów

Wiadomości Centrum sterowania

Uwagi serwisowe

Zignoruj ​​ten wpis w pamięci kodów usterek, jeśli usterka nie jest aktualnie aktywna

Opublikowano

nie kodowałeś nic sam w module JBE?

Proponuję w ESYS z czytać kodowanie JBE, zapisać gdzieś sobie na wszelki wypadek i zakodować ponownie domyślne wartości.

Retrofity: 2VB - TPMS (RPA -> RDC); 302 - alarm; 5AC - HBA; 5AS (Driving Assistant: LDW+FCW); 5AS -> 5AT (Driving Assistant Plus: ACC+LDW+FCW); 5AR - TJA; 6UK+5A3 - NIVI3 + Targeted illumination