Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Hej,

zaobserwowałem dziwne (wg mnie przynajmniej, bo niezgodne z moją intuicją) działanie klimy czterostrefowej. Z tyłu prawie zawsze wieje ciepłe, lub wręcz gorące powietrze. Do tego stopnia, że rozgrzewa mi się tunel środkowy...

Dodam, że temperatura z tyłu jest w zasadzie stale wysoka i nie zmienia się bardzo w zależności od nastawień temp pokrętłem (czy mam 19, czy 22 C... bucha ciepłe/gorące powietrze). Co więcej, temp. z tyłu nie jest wrażliwa na zmiany wprowadzane na panelu z przodu - włączenie funkcji "sync" i ustawienie jednej temp w całym aucie (np. 16-18C) nie wywołuje efektu w postaci nawiewu zimniejszego powietrza z tyłu

Obserwacje przeprowadzam w trasie - jest zima i na zewnątrz zimno. W serwisie powiedzieli mi, że "tak ma być, bo klima reaguje na wiele czynników zewn. i ignoruje ustawienia z panelu"... Ponadto, kiedy sprawdzali w ciepłym warsztacie, to z tyłu ponoć wiało zimne powietrze. Ja garażu nie mam, więc nie mogę ich tezy zweryfikować

A jak jest u Was?

Pierwsze prawdziwe M, do tego kombi

(ex F10 520d; F10 535d; G11 LCI 740d; G05 M60i)

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Dodam pytanie/ prośbę: jak macie patent na ustawienie tego ustrojstwa tak, żeby z tyłu wiało zimne, to będę bardzo wdzięczny za podzielenie się nim ze mną. Lubię mieć zimno w samochodzie ;)

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Jak jest blisko zera to nie włącza się kompresor i nie chłodzi....
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
yyy.... ale dlaczego grzeje na maxa?

Opublikowano

No przecież musi dać się regulować, po to są 4 strefy. Wg mnie nie działa, a serwis oczywiście nie chce się tym zajmować i tyle.

Żeby zimą wiało zimnym powietrzem to klima (kompresor) nie jest potrzebna……

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Jak na tylnym panelu ustawisz 16*C to wieje gorące powietrze?

Dokładnie tak - niezależnie od tego, czy jest 16, 18, czy 21, z tyłu wieje ciepłe powietrze. Czasem po prostu „ciepłe”, a czasem tak gorące, że rozgrzewa się cały tunel środkowy. Nie znalazłem reguły. Czasem pomaga wyłączenie opcji „sync” i ustawienie gałkami z tyłu jakiejś średniej temp (np. 18-21). Wtedy przestaje wiać gorące i robi się ciepłe. Czasem nie pomaga żaden patent

Panowie w serwisie nie mieli wcześniej do czynienia z takim zgłoszeniem i nie potrafili nic poradzić

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

To czy mieli czy nie mieli dla Ciebie jest bez znaczenia.

Wszystko dzieje się kiedyś pierwszy raz.

Mają naprawić i tyle....

• 2 tygodnie później...
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Odświeżę temat i dopytam, jak to działa u Was. Czy z tyłu zawsze leci ciepłe powietrze, czy można bez problemu, niezależnie od warunków na zewnątrz auta, ustawić żądaną temperaturę?

Wkurza mnie piekarnik przy prawym kolanie i stały powiew gorąca

Z góry dzięki za info!

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Poszukaj w menu klimatyzacji czy można na tyle zwiększyć temperaturę, tak jak na przodzie na tułów....
  • 3 tygodnie później...
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Jest ewidentnie jakiś error... Klima z tyłu albo chłodzi na maksa (przy temp ustawionej na 16.0C), albo grzeje na maksa (przy 16.5C lub cokolwiek więcej)

W przyszłym tygodniu trzecia wizyta w serwisie. Przy okazji dowiedziałem się, że nie jestem jedynym przypadkiem (ponoć w X7 zdarza się to samo)

• 1 miesiąc temu...
  • 2 tygodnie później...
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Klima naprawiona. Okazało się, że wystarczyło wymienić filtry węglowe… zrobione w ASO