Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Jestem tutaj nowy więc proszę o wyrozumiałość ;)

Szukałem odpowiedzi na tym i innych forach oraz filmikach na Yt. Lecz nie dostałem odp.

To że jest pełno tych dyfuzorów o różnych konstrukcjach to wiem , jest tego pełno w necie. Są takie które nie zachodzą pod spod zderzaka i są taka typowo m5 co wchodzą od spodu. Ori dyfuzor m pakietowy kończy się na dole od razu pod zderzakiem a od spodu jest przykrywka plastikowa dodatkowo skręcana i miejsce na hak jeżeli ktoś ma . Ja pisoadam i jest wycięte w tej pokrywie dolnej miejsce na hak . Pytanie teraz czy jak wezmę dyfuzor ten większy taki jak wygląda jak od m5 to on jest jednolity i przykreca się od spodu w miejsce srob tej plastikowej podłogi która zakrawa hak I cześć spodu . I czy można wyciąć w nim dziurę na hak tak jak jest w podłodze oryginalnej ? Ktoś przerabiał temat ?

• 1 rok później...
Opublikowano

Wg. mnie wszystko pasuje P&P.

Mam dwa pytania, ponieważ oryginalny wygląd wydechu w 540i mHEV do mnie nie trafia i chciałbym coś z tym zrobić:

1. Czy ktoś fizycznie usuwał klapkę wydechu? Chciałbym wszystko (cały mechanizm, sterowanie) zostawić, a jedynie fizycznie usunąć klapkę? Żeby się zamykała/otwierała "na pusto".

2. Czy ktoś podpowie sprawdzony model końcówek wydechu / zamienników końcówek możliwie zbliżonych/identycznych z F90 M5 pasujących do dyfuzora 550i/M5? Albo ma takie (okrągłe dwururki) na sprzedaż? Tak - wiem, że jest MG Motorsport i wiele innych, ale to kiedyś. Dopóki nie ma możliwości cywilnego dobrania się do sterownika silnika, zmiany planuję wyłącznie estetyczne - co kto lubi, ale mi taki efekt (jedna rura biała od soli, druga czysta i dym tylko z jednego komina)

b7213d6f4cd11cc1med.jpg

zupełnie nie odpowiada. I tak - wiem - idzie lato, nie będzie widać. Ale pozostanie świadomość... ;)

Mam hak, ale wg mnie każdy z fabrycznych dyfuzorów go obsłuży - chyba, że jestem w błędzie?

• 2 miesiące temu...
Opublikowano
Tlumik oem został? Jak to upchnales? Z klapa?

Remus dla 540i z OPF (czy jak niektórzy preferują to określać - GPF).

Przerobione same końcówki wydechu z obu stron, żeby wpasować się w fabryczny rozstaw dokładki (dla potomnych - zewnętrzne kominy są o ok 3 cm zbyt szeroko, wewnętrzne mniej) w połączeniu z przejściem na większą średnicę końcówek F90.

Tak - klapa oraz jej oryginalny sterownik są na miejscu, wszystko 100% tak, jak to BMW zaprojektowało, tłumik Remus jest P&P i zachowuje całość oryginalnej funkcjonalności.

• 9 miesięcy temu...
Opublikowano
W dniu 29.04.2023 o 14:18, ayrsen napisał(a):

Oryginalna dokładka F90 M5. Wszystko pasuje P&P. Hak również.

Przed:

b7213d6f4cd11cc1med.jpg

Po:

24c9ad5993a77cccmed.jpg

Hej. Skąd jesteś wziąłeś dyfuzor pasujący pod hak elektryczny? Też chciałbym to zmienić. Zostawiając seryjne końcówki. 

Opublikowano
W dniu 26.02.2024 o 15:51, Hubcikk napisał(a):

Skąd wziąłeś dyfuzor pasujący pod hak elektryczny?

Tak jak pisałem - to jest oryginalna dokładka F90 M5. Tak jak z dokładkami w G30, można kupić już wyciętą pod hak. Można również kupić bez wycięcia na hak (ponieważ takich jest zdecydowana większość) i mając np. dremel i trochę umiejętności manualnych wyciąć dokładkę wg wzoru, tam nie ma żadnych wzmocnień/uchwytów/finezji. Prosta sprawa, kilka minut pracy.

• 3 tygodnie później...
  • 2 miesiące temu...
Opublikowano
W dniu 29.04.2023 o 14:18, ayrsen napisał(a):

Oryginalna dokładka F90 M5. Wszystko pasuje P&P. Hak również.

Przed:

b7213d6f4cd11cc1med.jpg

Po:

24c9ad5993a77cccmed.jpg

W jaki sposób kupiłeś dyfuzor? Dzisiaj jak dzwoniłem do aso bmw powiedziano mi że potrzebny jest win z m5 do wyceny. Nie mogli również stwierdzić czy będzie to pasować do zwykłej g30.  

Opublikowano (edytowane)
W dniu 18.06.2024 o 15:29, Kobier napisał(a):

W jaki sposób kupiłeś dyfuzor?

Kupiłem cały, kompletny zderzak z M5.

Jest kilka dostępnych od ręki:

https://allegro.pl/oferta/bmw-m5-f90-lci-zderzak-tyl-c1k-6-pdc-13416646487

https://allegro.pl/oferta/zderzak-tyl-tylny-kompletny-bmw-m5-f90-lci-a90-12041946893

Dzisiaj jak dzwoniłem do aso bmw powiedziano mi że potrzebny jest win z m5 do wyceny.

Mało życzliwa i średnio pomocna odpowiedź ASO... Mogą z katalogu dobrać cześć albo sprawdzić wg nr VIN dowolnego M5, które u nich się serwisuje.

Nie mogli również stwierdzić czy będzie to pasować do zwykłej g30.

Tak jak napisałem - pasuje plug&play pomiędzy dowolnymi wersjami LCI (jak widać na załączonych zdjęciach).

Edytowane przez ayrsen