Skocz do zawartości

silnik mocno skacze na obrotach i gasnie-co robic?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
pisalem juz wczesniej o tym ze obroty mi skacza delikatnie( 525i 24V).dzisiaj rano jak wstalem do pracy moja bunia odpalala ale od razu gasla a jak dodawalem gazu to skakala na obrotach i znow gasla.rozmawialem z czlowiekiem ktory mowil ze musze sprawdzic gume ktora idzie od przeplywomierza do kolektora i silniczek krokowy ktory jest pod kolektorem.gume faktycznie wyjelem i zamowilem bo jest peknieta ale nie wiem dokladnie jak wyglada silniczek krokowy zeby go wyjac.prosze powiedzcie czy moze byc jeszcze inna przyczyna w tym co sie z moja kochana dzieje.i jak wyglada ten silniczek.pozdrawiam
Opublikowano

Piszesz ze guma od dolotu faktycznie była pęknięta - moim zdaniem masz przyczyne. Auto łapało lewe powietrze i głupiało.

Jeżeli po wymianie sytuacja nie wróci do normy, przeczyść krokowca i zresetuj komputer. Jeżeli i to nie pomoże (a zakładam że cewki i świece, a także układ paliwowy tzn pompa filtr, przewody, wtryski - są sprawne) podjedź pod komputer do serwisu. Być może współpracy odmawia TPS - czyli czujnik położenia przepustnicy. Komputer to ładnie pokaże.

Pozdrawiam!

Tomek

Opublikowano

aha krokowiec jest schowany w kolektorze dolotowym. Dojscie jest marne i do czyszczenia trzeba sie liczyć ze zdjęciem przepustnicy - ja tak robiłem.

Najłatwiej go zlokalizować idąc tropem gumowego przewodu po prawej stronie tuż przed przepustnicą. (z lewej dochodzi odma)

Pozdrawiam!

Tomek

Opublikowano
wymienilem juz gume.i teraz jest tak odpala mi dobrze przewaznie ale i tak faluja obroty a raz na jakis czes przy odpalaniu zaczyna mi wariowc to obroty strasznie skacza i gasnie a jak to przytrzymam jakis czas ok 2 min na wiekszych obrotach to wszystko wraca do normy.moze to ta sonda czy moze sliniczek krokowy?????pozdro