Skocz do zawartości

swisty w glosnikach podczas jazdy!!!!!!!pomocy!

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
mam bmw 318tds compact i swiszczy mi w trakcie jazdy wraz zezwiekszaniem sie obrotow....mam naprawde dobry sprzet bo dvd,monitorki,17glosnikow itd ale juz od jakiegos czasu sie borykam z tym klopotem.zadne filtry nie pomagaja(na kablach do wzmacniacza,przed radiem itd)....mase mam dobra wiec ten klopot odpada wiec co????podobno jest gdzies na alternatorze kondensator przeciwzakloceniowy ktory moze sie popsuc...czy jest to element wymienny?czy kupie go w sklepie?jak go wymienic?jest jeszcze jedn klopot tzn ze jak podczas wlaczobnego radia rozmawiam przez cb radio to slusze sie w glosnikach.....jakby jakies zaklocenia szly po kablach....pozdrawiam i czekam na pomoc!!!!!!!!!!!!
Opublikowano
kolego mialem taki sam problem kabel zasilajacy nie moze byc puszczony razem z kablami od glosnikow pewnie od wzmacniacza ida zwiazane razem i swiszcze to bład osobyktora montowala sprzet
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
kolego mialem taki sam problem kabel zasilajacy nie moze byc puszczony razem z kablami od glosnikow pewnie od wzmacniacza ida zwiazane razem i swiszcze to bład osobyktora montowala sprzet

Niestety nie... świst zwiększający się z obrotami nie ma nic wspólnego z ułożeniem kabli zasilających i sygnałowych (wtedy może się tylko sprzęgać). Masz po prostu słabo zrobione zasilanie. Możesz poprzez wsadzenie prostego filtra (cewka i kondensator lub nawet sama cewka w szereg plusa) zapomnieć o problemie. Polecam zrobić dwie cewki, jedną na jednostkę centralną (radio), a drugą na wzmacniacz.

Z drugiej strony, jeżeli świst pojawił się nagle, a wcześniej go nie było (w międzyczasie nie grzebałeś w instalacji audio), to może być to sygnał, że kończą się szczotki/pierścienie alternatora lub regulator napięcia.

Kai
Opublikowano

Mialem to samo... do tej soboty. Wyeliminowalem te "swistaki" montujac kondensaton na alternator (nalezy go zamontowac jak najblizej alternatora). Urzadzenie to kondensator HELIX CAP-33 0.33um.

W zakladzie CA probowali wczesniej na rozne sposoby, kable nawet puszczone sa dachem i niewiele to wczesniej pomoglo. Podobno montaz wzmacniaczy zewnetrznych (u mnie sa 2 sztuki) czasami powoduje trudne do wyeliminowanie znieksztalcenia. Montaz ww. kondensatora wyeliminowal problem w 98%.

Pzdr,

Artur