Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Mam problem z długo nagrzewającą się cieczą i olejem silnikowym. W niskich temperaturach np.ok 0 oC, aby wskaznik temperatury oleju podniósł się (>70 oC) potrzeba nawet 20 km. Po odpaleniu ukrytego menu temperatura cieczy szybko dochodzi do 60 stopni potem bardzo ciężko nagrzac do wyższej temperatury. Zostały wymienione juz 2 termostaty: glowny i od skrzyni biegów z wymiennikiem ciepła. Problem nadal pozostał.

Po podpięciu pod komputer mozna bylo odczytać sporadyczne błędy pompy wody. Po konsultacji z bimmerprofs ktory zalecił wymianę i ponowna adaptacja silnika, zdecydowałem się ma wymianę na nową pompę Pierburg. Jestem juz po wymianie i nie widac poprawy jeśli chodzi o nagrzewanie, adaptacja nie była wykonana.

Czy adaptacja jest konieczna ?

Czy komputer po pewnym czasie gdy nie będą występowały błędy z nową pompą i po skasowaniu błędów powinien prawidłowo mapować termostat i pompę?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
adaptacja jest konieczna

Diagnostyka silników N53 i N43

Możliwość zdalnej diagnostyki, szczegóły zapraszam na PRIV

6CiWSrm.png

Opublikowano

Czy przeprowadzałeś adaptację silnika ?

Widziałem procedurę i obawiam się, że coś pójdzie nie tak i silnik będzie źle pracował.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
przeprowadzałem dziesiątki razy, jeśli coś będzie nie tak bezpośrednio po adaptacji to znaczy, że auto trzeba naprawić..

Diagnostyka silników N53 i N43

Możliwość zdalnej diagnostyki, szczegóły zapraszam na PRIV

6CiWSrm.png

Opublikowano
adaptacja jest konieczna

Ja dziś długo się bawiłem w adaptację u siebie i powiem krótko: to jest naprawdę konieczne. Najgorsze jest jednak to, że bardzo łatwo jest zrobić coś nie tak i bez odpowiedniej wiedzy oraz wiedzy co należy monitorować - ktoś może nawet kliknąć reset adaptacji, ale albo to się nie wykona albo wykona, ale pierwsze adaptacje zrobią się źle i silnik nie będzie jeździł jak należy. Postaram się to opisać w poście przy głównym temacie "brzydka praca silnika".

icon3.png G30 530i xDrive