Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, mam taki problem otóż wywala mi błędy powodujące check.

I zwracam się właśnie z pytaniem, może ktoś się orientuje w tych błędach:

2F0D (kuhlerjalousie, Ansterueurung GLF - wyczytałem coś ze chodzi o jakąś zasłonę chłodnicy? Nie ma pojęcia

2AAC (variable Sauganlage 2 Eigendiahmose) - tutaj wyczytałem ze chodzi o Dise ale małą czy dużą? No i kwestia wymiany, trzeba ją jakoś adaptować,programować?

2A2F (Gemischregelung 2) - uboga mieszanka o ile dobrze doczytałem, dodam ze auto posiada lpg No ale tak chyba nie powinno być?

29F5 , 29F4 - No i na koniec katalizatory, doczytałem się ze ten typ tak ma bo czujniki są zabrudzone przez olej który silnik łyka tylko że właśnie mój nie bierze nic, raz na 3 lata(3 wymiany) wyświetliło mi żebym dolał litr gdzie zatrzymałem się pod górkę i po odpaleniu ponownym na innym terenie było dobrze wiec gdzie szukać przyczyny? Katy siadły, da radę coś z tym zrobić?

Dodam ze auto się dziwnie zachowuje, mianowicie - ciepło czy zimno coś ją trzepnie i 3 dni ciężko pali, kręci 5-7 sek zanim odpali gdzie po tych dniach wraca do normy i jest dobrze.

Kolejny problem to praca auta na zimnym silniku, niezależnie jak odpaliło to za każdym razem po odpaleniu jest „kapec” muszę trącić gazem żeby auto nie zgasło a następnie chwile poczekać bo nie ma opcji ruszyć auto się dusi po dodaniu gazu No i na takim silniku zimnym z rana obroty strasznie falują .

Dodam ze nie jestem profesjonalnym mechanikiem wiec proszę o wyrozumiałość, próbuje się czegoś dowiedzieć. Z góry dzięki i liczę na pomoc :) :?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

za chwilę przyleci magik od wykodowywania wszystkich błędów Z DTC jak leci także uprzedzam nie rób tego :) przede wszystkim trzeba sprawdzić skład spalin, czy rzeczywiście jest z nimi problem.

DISA do wymiany, silnik do płukania, najlepiej estrowe płukanki, które zmiękczają nagar - do wyboru Oilem Flush Relase Tech, Archoil 2820 - jedna do wyboru, trzymasz na ciepłym silniku 40-60 min na jałowym delikatnie zwiększając obroty na 2000, po tym wymiana oleju.

Problem mieszanki jest najprawdopodobniej związany z kolejnymi błędami od katów - błędne sterowanie sondami szerokopasmowymi, zapewne korekcje multiplikatywne doszły do wartości granicznej korekcji 25% stąd ten błąd.

Diagnostyka silników N53 i N43

Możliwość zdalnej diagnostyki, szczegóły zapraszam na PRIV

6CiWSrm.png

Opublikowano

Dzięki za odpowiedz. Jeśli chodzi o tą dise to duża czy mała wedle błędu? A jeśli chodzi o płukankę to czemu jest konieczna? Coś sugieruje ze należało by się ją zrobić? Wymieniałem olej z 2 tygodnie temu wiec trochę przykro :roll:

A wracając przy wymianie disy należy coś kompem adaptować, programować? Czy plug and play bez kompa? Posiadam inpe oraz zwykle obd pod telefon ale szczerze mówiąc jestem zielony w tej kwestii.

Opublikowano
Chodzi o małą disę, można ją wymienić bez ściągania kolektora, trzeba wymontować alternator. Po wymianie disy nie trzeba nic kodować. U mnie była mahle i na taką zmieniłem.https://www.youtube.com/watch?v=g6MEvL_xXO4&list=PLF4AcQ_IX8ckkkeLTwdvQSR3FJy6L6bTm&index=9
  • 1 rok później...
Opublikowano
Panowie mam problem silnik n52b25a. Błędy to 29f4 i 29f5 . Silnik jest po kapitalnym remoncie, wyleciało wszystko co mogło z tego silnika. Założyłem nowe katy dedykowane ponieważ jednego już nie było (poprzedni właściciel usunął) a drugi był już zapchany. Wszystko chodzi jak należy ale wywala błędy. Co może być przyczyną??? Obstawiam ,że sondy, disy? A może coś jeszcze?
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
To typowe błędy od źle działających katalizatorów

Diagnostyka silników N53 i N43

Możliwość zdalnej diagnostyki, szczegóły zapraszam na PRIV

6CiWSrm.png