Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

komputer podczas dagnostyki wykazuje mi błąd Vanos'a. Sprawa zaczeła się od wymiany uszczelki pod głowicą. Mechanik borąc głowicę do sprawdzenia szczelności zdemontował osprzęt. Vanosa zdemontował razem z wałkiem rozrządu, nie rozbierał go. Potem założył z powrotem składając głowicę. W zasadzie problem jest nieodczuwalny. mam wrażenie że przy 2500 or autko gorzej przyspiesza jak wcisnę gaz, ale to wszystko. Żadnego szarpania żadnych powazniejszych spraw. Olej ma przejechane jakieś 11 tys. Mobil 1 5w40, oprócz tego mam błąd czujnika temperatry oleju. Gdzie może tkwić przyczyna ? Czy jeżeli Vanos leży sobie obok głowicy mógł nałapać syfu ? Jakie moga być rzyczyny w tym przypadku błędów jego pracy ?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Odnośnie pracy Vanosa możesz mieć praktycznie dwa błędy:

- elektryczny, spowodowany przerwą w cewce elektrozaworu,

- mechaniczny, spowodowany brakiem reakcji wałka na otwarcie elektrozaworu. Jest czujnik położenia wałka rozrządu, który to właśnie kontroluje. Brak takiej reakcji mechanicznej może być według mnie spowodowany brakiem ciśnienia oleju przed elektrozaworem, mechanicznym uszkodzeniem elektrozaworu (ciągle uchylony) lub brakiem uszczelnienia (olej przelatuje bez oporu przez Vanosa, taki o-ring na tłoku Vanosa).

Kai
  • 3 tygodnie później...
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano
Więc doszedłem do sedna sprawy. Wina za nierówną pracę silnika i jego "stuki" był uszkodzony czujnik położenia wałka rozrządu (m52 528) ale intryguje mnie jedna rzecz mianowicie na komputerze wychodzi bład "uszkodzenie vanos" co to może być ?