Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dzień dobry, pare dni temu stałem się szczęśliwym ( i nie szczęśliwym ) posiadaczem BMW F11 z 2 litrowym dieslem o mocy 184 z rocznika 2011. Nie szczęśliwym bo właśnie wczoraj padły mi miechy z tylu, jutro maja przyjść do paczkomatu nowki i postaram się sam wymienić ,, pod blokiem,, na lewarku :D

Ale nie o tym..

Chciałbym zapytać się Was, w jaki sposób wykonać kalibrację świateł dziennych ( ringów LED ). Dowiedziałem się od znajomego, ze jest taka możliwość. Czujnik jest skalibrowany pod dane państwo, z której auto pochodzi. Ogólnie chodzi o to, ze w dzień ( nie koniecznie słoneczny ) auto cały czas z automatu mi jeździ na xenonie ( światła mijania ) a ja chciałbym, aby w dzień używał ringów :) ( raz - wygląd dwa - oszczędność xenona )

Rzekomo idzie do zrobić za pomocą m.In programu BimmerCode . Interfejs w postaci Vgate Icar Pro tez już kupiłem i będzie niedługo w paczkomacie. Aha… czy jest może inny, darmowy program do takiego zabiegu ? Jeżeli nie to proszę o instrukcje jak wykonać taka kalibrację programem BimmerCode.

Dziękuje za pomoc :) pozdrawiam

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

To niekoniecznie musi być kwestia kalibracji.

Masz na pewno xenon? W przedlifcie zdarzały się H7 z soczewką.

Przy włączniku ustawionym na 0 świecą się ringi?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Tak, świecą na pozycji 0. Tak jak chciałbym żeby świeciły automatycznie w dzień

Przydałoby się na początek zrobić diagnostykę komputerową. Przy problemach z czujnikiem zmierzchu, na trybie auto, zostają awaryjnie włączone światła mijania, nawet w dzień.

Podeślij też VIN. Sprawdź czy któryś klucz kodowy za to nie odpowiada

Opublikowano
Tak, świecą na pozycji 0. Tak jak chciałbym żeby świeciły automatycznie w dzień

Przydałoby się na początek zrobić diagnostykę komputerową. Przy problemach z czujnikiem zmierzchu, na trybie auto, zostają awaryjnie włączone światła mijania, nawet w dzień.

Podeślij też VIN. Sprawdź czy któryś klucz kodowy za to nie odpowiada

Wbamx11o1odu43412

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Wbamx11o1odu43412

Wg VIN wychodzi wersja krajowa Niemcy i nie ma w opcjach nic, co miałoby powodować takie zachowanie świateł.

Sprawdziłbym na początek błędy czy nie ma przypadkiem błędów typu "brak komunikatu z czujnika zmierzchu" lub błąd komunikacji po LIN z czujnikiem zmierzchu

Opublikowano
Wbamx11o1odu43412

Wg VIN wychodzi wersja krajowa Niemcy i nie ma w opcjach nic, co miałoby powodować takie zachowanie świateł.

Sprawdziłbym na początek błędy czy nie ma przypadkiem błędów typu "brak komunikatu z czujnika zmierzchu" lub błąd komunikacji po LIN z czujnikiem zmierzchu

Ok, sprawdzę błędy, lecz słyszałem ze w bimmercode można ustawić czułość czujnika, to prawda ?

• 3 tygodnie później...
Opublikowano
Jest opcja czułości ale dla czujnika deszczu, w trybie experta być może gdzieś by znalazł dla czujnika zmierzchu...

Czy w innych programach ( juz z poziomu Windowsa ) jestes w stanie mi pomoc z tym czujnikiem zmierzchu? Chodzi mi o jakies programy typu BMWicoder, ISTA P , ISTA D , ISTA +

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Jest opcja czułości ale dla czujnika deszczu, w trybie experta być może gdzieś by znalazł dla czujnika zmierzchu...

Czy w innych programach ( juz z poziomu Windowsa ) jestes w stanie mi pomoc z tym czujnikiem zmierzchu? Chodzi mi o jakies programy typu BMWicoder, ISTA P , ISTA D , ISTA +

NCSExpert z pakietu Standard Tools(tego samego w którym jest inpa)