Skocz do zawartości

E39 zmiana licznika na High (BC)

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, zamieniał ktoś kiedyś licznik z low (bez bc) na high z wyświetlaczem?

ja w swoim nie mam nawet podstawowego komputera a chciałbym to zmienić i wiem że muszę kupić licznik przedliftowy z tzw plecakiem przeprogramować (np. pasoftem) i to nie jest problem. Schody zaczynają się bo w liczniku mam dwie wtyczki a trzeba dorobić trzecią. Tutaj pojawia się pytanie czy kotś coś wie albo słyszał?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Tak, było przerabiane kilka razy. Musisz zrobić przejściówkę z 2 wtyczek na 3 wtyczki. Ja kupiłem moduł GM3 za kilka zł i z niego pozyskałem gniazda do tych dwóch wtyczek, na złomie wytargałem z E39 wtyczki do licznika (najlepiej kupić licznik z wtyczkami) tu masz linka do pliku w którym jest schemat jak taką przejściówkę zrobić.

https://chomikuj.pl/szumrak/E39

Jeżeli nie masz nawet małego bc to pewnie jeszcze manetkę kierunkowskazów musisz zmienić na taką z bc i podłączyć.

Nawet zepsuty zegar dwa razy na dobę pokazuje właściwą godzinę ;)
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Jak rocznik 96 to z plecakiem
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Montowałem u siebie taki licznik, jak i kolega szumrak , musisz posiadać przynajmniej interfejs pasoft żeby to doprowadzić do ładu. W rozpisce jest błąd, tu masz wszystko w temacie

https://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=4&t=169331

Po czterdziestce człowiek ma, trochę z osła, trochę z lwa.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano (edytowane)
W rozpisce jest błąd, tu masz wszystko w temacie.

W PDFie odemnie ten błąd jest już poprawiony ;) (pin27 zmieniony na 7)

Edytowane przez szumrak
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Masz tu jeszcze odemnie troszkę uproszczony schemat, widać co z czym można zmostkować żeby było dobrze a troszkę pracy mniej.

IMG-20211121-125531.jpg

Opublikowano
Dzięki wielkie, Teraz wszystko jest jaśniejsze. Przyda się pewnie nie tylko mi. będę się rozglądał za licznikiem i kostkami. Jeszcze raz, wielkie dzięki.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Może się różnić. Ważne jaki sterownik silnika i na tej podstawie jest z plecakiem lub bez. MS41 z plecakiem od MS42 bez plecaka. (Teoretycznie licznik z plecakiem z data produkcji po 07.97 nadaje się też do MS42 bo po tej dacie została wprowadzona obsługa CAN w liczniku, ale lepiej nie ryzykować) jako że twoje auto jest z 96r. to raczej żadny licznik nie będzie za stary, oby był z plecakiem.