Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam serdecznie jestem nowy a więc przy okazji pozdrawiam i witam użytkowników oraz użytkowniczki tego forum!,Od 6 miesięcy jeżdze e60 520i,dziwi mnie te spalanie ponieważ wynosi 16l na 100km obojetnie czy to trasa czy miasto,dodam że posiadam lpg,niedawno wymieniałem opony na zimowe(z 225/60/16 na zimowe 215/60/16) i po wymianie wyskoczył komunikat(błąd o niskim ciśnieniu) ale spalanie spadło na trasie do 9 l a miasto 12l więc pomyślałem że może coś nie tak z oponami(letnimi miałem),auto chodziło normalnie spalanie niby w normie,pojeżdziłem kilka dni na błędzie bo nie wiedziałem jak go skasować,aż do skasowania błędu o ciśnieniu w oponach.Po skasowaniu błędu spalanie znów pokazuje 16l na 100 km.Jest to moje trzecie BMW i jakoś za dużo mi to pali,nie wiem co jest tym spowodowane,czekam na jakieś propozycje diagnozy itp.

Pozdrawiam

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Spalania nie sprawdzamy kompem tylko dystrybutorem.
Drogą dedukcji doszedłem do konkluzji...!!!!
Opublikowano
Skoro odpalam na benzynie i musze rozgrzać silnik by przeskoczył na lpg to ciężko mi będzie ustalić prawidłowe spalanie,no chyba że o czymś nie wiem.Czy zawór disa ma coś wspólnego z spalaniem?regenerowałem samą łopatke bez gumki(membrany),po odpaleniu zawór sie zamyka ale po dodaniu gazu nie puszcza czyli jest cały czas zamknięty ;/nie wiem jak to ma prawidłowo działać.
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano
Też mam problem ze spalaniem, wymieniałem sonde lambda w banku 2 czujnik 2 czyli za katalizatorem, wcześniej komputer pokazywał mi spalanie 6.7-8l/100km a w rzeczywistości było to około 13-14l, teraz pokazuje mi 13-14l i uważam, że to za dużo znajomy ma identyczny samochód, jeździ, bardzo podobnie, a spalanie ma 9.6l/100km. Mam wrażenie, że wina stoi po stronie przepływomierza, jakie wartości są dla niego właściwe?