Skocz do zawartości

jakie felgi jakie ET wybrać

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witajcie

mam dwa komplety felg do e-36

jeden to 6J na 15 ET 42

drugi 6,5J na 15 ET 47

ten drugi komplet był ściągnięty od bmw e-36 rocznik 96

oba pasuja ale martwi mnie te ET jest 5 mm różnicy

prosze oi rade

mam jeszcze et 20 ale one sa od piatki i moga wystawać

Opublikowano (edytowane)
Nie masz się czym przejmować. Różnica w parametrze ET oznacza tylko tyle, że drugi komplet felg (ten z ET 47) wejdzie 5 mm głębiej w nadkole. No, właściwie to nieco ponad 10 mm, co wynika z różnicy szerokości felg (jedne 6 cali, drugie 6,5), ale to i tak niewiele zmienia. Śmiało możesz zakładać. Jak chodzi o fele od piątki, z ET 20 - faktycznie, będą wysunięte na zewnątrz o co najmniej 22 mm, ale wiem, że niektórzy takie zakładają do trójek. Gorzej z odwrotną sytuacją - felgi z trójki, z ET powyżej 40 nie można założyć do piątki, bo przody obcierają o zawieszenie. Edytowane przez Manniac

Kosmetyka samochodowa, czyszczenie tapicerki

http://www.clart.pl

Dodatkowe info, zapytania, porady na PW.

Opublikowano
Jak chodzi o fele od piątki, z ET 20 - faktycznie, będą wysunięte na zewnątrz o co najmniej 22 mm, ale wiem, że niektórzy takie zakładają do trójek. Gorzej z odwrotną sytuacją - felgi z trójki, z ET powyżej 40 nie można założyć do piątki, bo przody obcierają o zawieszenie.

Raczej jest na odwrot do 5-tki bez problemu wkladasz fele z 3-ki stosujac dystanse, natomiast z 5er do 3er trzeba juz "naciagac" blotniki...

Opublikowano
Alex czytaj dokladnie ! Pisalem o 5-tce ze wystarcza tylko dystanse i fele z 3-ki mozna zalozyc, gorzej na odwrot - wiadomo ze beda wystawac i to sporo.... Dlatego latwiej dopasowac felgi z 3-ki do 5-tki.
Opublikowano
W temacie zamian felg z wersji 3 i 5 - jack325e ma rację z dopasowywaniem. Łatwiej jest włożyć do piątki felgę z trójki, pod warunkiem zastosowania dystansów. Bez tego ani rusz, felga z trójki wchodzi w piątce na tyle głęboko, że opiera się z przodu o amortyzator i nie ma żadnej jazdy. Z kolei felga z piątki w trójce wystaje na zewnątrz, chociaż ostrożnie da się na tym jechać. Reasumując: bez zastosowania dodatkowych gadżetów nie da się bezproblemowo zamienić felg w obu modelach auta.

Kosmetyka samochodowa, czyszczenie tapicerki

http://www.clart.pl

Dodatkowe info, zapytania, porady na PW.

Opublikowano
ja jezdze w e36 na felgach z piatki. lekko wystaja (5mm poza obrys) i nie ma z tym zadnych problemow poza delikatnym obcieraniu o nadkole przy maksymalnym skrecie, ale takie sie wykonuje na parkingu
"there's more to living than only surviving"