Skocz do zawartości

Problem z otwarciem samochodu

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Samochód stał przez trzy tygodnie. Po powrocie z trasy nie reaguje na otwarcie pilotem. Przed wyjazdem pojawił się problem z otwarciem drzwi od strony kierowcy. Prawdopodobnie coś się uszkodziło w okolicy klamki, pociągnięcie otwartych centralnym zamkiem drzwi nie można było otworzyć. Musiałem przytrzymując przycisk na pilocie uchylić szybę i otworzyć drzwi od środka. Dopiero po powrocie chciałem się tym zająć .... nie zdążyłem. Prawdopodobnie akumulator się rozładował ( to moje przypuszczenie) Nie mam zielonego pojęcia jak teraz dostać się do samochodu....

Opublikowano

Zależy jakie masz możliwości.

Opcja najszybsza - stłuc szybę.

Opcja bezinwazyjna - znaleźć dojście do plusa i podać ładowanie tak aby elektryka ruszyła. Ja bym szukał od spodu - np. kabel zasilający rozrusznika.

Opublikowano

I przejdzie to zasilanie na cały układ? Normalnie podświetlenie tablicy jest wyłączone, jest też sterowane przez miduł LCM. Wydaje mi się, że obwód oświetlenia tablicy nie jest na stałe połączony z głównym zasilaniem.

No ale może? Sprawdzałeś?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Tak, jak masz osłonę pod silnikiem to odkręć i szukaj gruby czerwony przewód, od strony lewego przedniego koła, tam podłącz plus a minus podepnij gdziekolwiek do metalowego elementu silnika.
Nawet zepsuty zegar dwa razy na dobę pokazuje właściwą godzinę ;)
Opublikowano

Tak właśnie zrobiłem. Drugi akumulator i gotowe centralny mnie wpuścił do środka :D .

Dziękuję wszystkim za pomoc.