Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• 3 tygodnie później...
Opublikowano
Nie jestem jakim znawcą tego tematu ale napiszę z własnego doświadczenia : jakiś czas temu postanowiłem wymienić turbinę bo miała wzdłużny luz na wałku, zadzwoniłem do jednej ze znanych firm zajmujących się regeneracją - powiedzieli mi że mam starą turbinę odesłać z nastawnikiem a regenerowaną też z nim dostanę - bo trzeba go ustawić na maszynie i sam tego nie wyreguluję, dostosowałem się do tego i tak zrobiłem, więc nie wiem czy sam powinieneś się za to zabierać !
Opublikowano

Może ktoś wytłumaczy co chcecie regulować na drodze nastawnik - turbo ? cięgno które jest stałe bez regulacji ? :lol:

Nastawnik to element wykonawczy,robi to co wysyła mu sterownik silnika,podłączony do geometrii cięgnem bez regulacji.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Nie montując turbiny podłączasz ją do auta ( nastawnik elektryczny - silnik krokowy ) ... W momencie kiedy włączasz otwarcie auta PILOTEM, nastawnik wykonuje ruch do przodu >>> przykręcasz i regulujesz wtedy luz na cięgle ( nakrętką ) tak żeby idealnie pracował ..

Tu jest fajny przykład ( od 22 minuty ) bo gościa tak samo zapewniali jak ciebie że na MASZYNIE to regulują :lol: :mrgreen: i wyszło jak zawsze ...

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Mowa o silniku n47, tam nie ma zadnej regulacji, tak jak kolega wyzej napisal.
Opublikowano

W zasadzie chodzi mi o wykluczenie lub potwierdzenie iż nastawnik jest powodem tego że auto jest słabe, nie ma mocy (czy raczej jest za to odpowiedzialna nieprawidłowa geometria turbiny), wiem że w nastawniku przekładnia ślimakowa ulega awarii stąd moje pytanie.

Dziękuje wszystkim za pomoc.

Opublikowano
czy ktos mi powie jakiej firmy mam nastawnik Garret czy mitchubishi??

VIN: WBAPE11090WH33147

na 100% HELLA,kombinujesz Panie jak kret na skałach, półtora miesiąca pisania o niczym,telefony,wywiady, wymień ten nastawnik i zobacz czy pomogło,nikt nie ma kryształowej kuli żeby przewidzieć co i jak :)

(zwłaszcza ze te nastawniki padają i się zacinają)