Skocz do zawartości

Zaczęły się przymrozki i mam znów ten sam kłopot...zegary

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Zaczęły się przymrozki i mam znów ten sam kłopot...ZEGARY!

Dziś rano wchodzę do samochodu...odpalam...a tu wskazówka obrotomierza zaczyna wariować ..... lata po całej skali przez kilka sekund a następnie opada na jakieś 900obr/min. Później już po dodaniu gazu dochodzi max. do jakieś 1200obr/min i dalej nie chce. W czasie jazdy okazuje się że i prędkościomierz też nie wskazuje....dochodzi do max 40km/h i dalej nic. W poprzednią zimę miałem to samo ale problem ten pojawiał się dopiero jak było powyżej -10 stopni. A dziś ...2 stopnie i znów to samo.... muszę coś zrobić....tylko nie wiem co. Temperatura spada :-)) Proszę o jakieś rady. Pozdrawiam/Adrian

Opublikowano
Prawdopodobnie należałoby wyjąć zagary i sprawdzić, a w razie konieczności poprawić zaśniedziałe lub odklejone ścieżki. Niskie temperatury będą dodatkowo ograniczać ich przewodność.
Opublikowano
Jest jeszcze jedna zależność w tym wszystkim....jak odpalę samochód i te zegary nie działają, to wystarczy, że samochód pochodzi 3-5minut później muszę go zgasić i odczekać jakieś następne 5 minut i już wszystko działa. Jak wcześniej próbuję odpalić np. po 1 minucie to nie pomaga...trzeba odczekać znów ok. 5minut.
Opublikowano
Przewodność w tym przypadku wzrośnie wraz ze wzrostem temperatury. Mogłoby to tylko potwierdzić moje przypuszczenia.
Opublikowano

Mam podobny problem

U mnie nie działają wcale prędkościomierz ekonomizer wskaźniki temperatury i paliwa oraz licznik dzienny i całkowity.

Po włączeniu ogrzewania i pracy około 5 minut po ponownym zgaszeniu i odpaleniu jest ok.

Występuje to tylko rano jak jest zimno. Jak w dzień samochód stoi pod moją pracą 8 - 9 godzin i jest ciepło ten problem nie występuje.

Opublikowano

Dziś sytuacja się pogorszyła.

Coraz dłużej trwa zanim zegary "zaskoczą"

Jechałem pół drogi do pracy z wyłączonymi zegarami a gong ciągle wył :evil:

POMOCY!! ROBI SIĘ CORAZ ZIMNIEJ :modlitwa: :modlitwa:

Opublikowano
sprubuj wyciagnac zegary i poprawic lut na stykach itp itp w moim zadzialalo albo zglos sie do jakiegos elektronika co ci pomoze z lutowaniem :cool2:
Opublikowano

Dodam jeszcze że jeśli samochód troche postoi (wyłączony)

Jak przekręcam kluczyk w pozycję 1 to nie wyświetlają się licznik całkowity i dzienny. Jak przekręcam w pozycję 2 - to samo i nie wyświetla się choć powinien wyświetlacz główny (ten z inspekcjami i powiadamianiem o awariach).

Wystarczy jednak włączyć rozruch (pozycja kluczyka 3) momentalnie zegary zapalają się i wszystko się wyświetla.

Nastepnie jak wyłącze silnik i ponownie przękręce kluczyk w pozycję 1 jest już prawidłowo - wyświetlają się licznik całkowity i dzienny. I podobnie pozycja 2 - wyświetlają się liczniki kilometrów i inspekcji. :shock:

Opublikowano

Witam

To po prostu wilgoc spowodowana skraplaniem sie pary .

trzeba zakupic preparat do impregnacji i zaipregnowac newralgiczne miejsca w zegarach.Na pewno pomoze.

pozdrawiam

Opublikowano

Witam,

Ja miałem podobny problem z zegarami, u mnie latały jak głupie, czasem wcale, totalna dyskoteka.. U mnie był to problem z ładowaniem.. łożysko alternatora zostało wymienione i akumulator i zrobiło sie ok..

Opublikowano

do Adama:

RAda aby faktycznie wyjąc np wtyczki i przeczyścić kontakty ,złącza itp. jest prawidłowa.Można jeszcze sprawdzić i poszukać "zimnych" lutowań w zegarach. NAtomiast teza że zimno ogranicza przewodnosc jest......baaardzo błędna.. a twierdzenie że wzrost temperatury ją poprawia jest jeszcze gorsza..Wzrost temperatury w przewodniku powoduje wzrost jego rezystancji i gdyby tak nie było to żarówka nie mogła by swiecić :-))

przykładów jest wiele lecz nie ma co ich tu przytaczać na forum.

pozdr.