Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam wszystkich ,

Mam problem z BMW f11 2.0d N47t , a mianowicie miałem lekki luz na turbinie który zauważyłem

Podczas wymiany węża dolotowego bo były klips urwany i mnie to wkurzało . Turbo poszło do regeneracji dpf do czyszczenia No i teraz po regeneracji leje się z turbiny na łączeniu . Wymontowałem turbo zawiozłem na reklamacje zabrali mnie na stół razem z turbo pokazali na maszynie że wszytko jest Ok i ze musi być to problem z autem a nie turbo . Turbina w dniu wymontowania była sucha jak wiór . Gdybym nie odkrył tego luzu przypadkiem dalej bym tak jeździł bo z autem nie było żadnego problemu . Fachowcy od turbo twierdzą że odma zatkana . Wymieniłem separator odmy , nowy wężyk gumowy spływowy od smarowania turbiny i dalej to samo . Pytanie czy jest w tym silniku Coś jeszcze ? Jakis filter odmy itp ? Sam separator jest bardzo prosty sprężyna i guma wymieniłem na nowe ale nie pomogło .

Edytowane przez Timexon
Opublikowano

Cześć

Troche chaotycznie napisałeś, że : "leje się z turbiny na łączniu"

Domyslam sie że chodzi o połączenie turbo z plastikami dolotu czyli po filtrze tam gdzie turbo "ssa" powietrze. Kawałek wcześniej odma wpada do dolotu.

Od dłuższego czasu myślę nad założeniem OIL CATCH TANK'a żeby nie dodawać "miodu" do dolotu.

Skrzynia korbowa ma juz duże przedmuchy i dlatego rzuca olejem w nadmiarze...

Poza tym gumowym separatorem raczej nie ma żadnego filtra.

Pozdrawiam SIEKIER'A

:twisted:

Opublikowano
Dzięki za odpowiedź , turbina mokra jest od spodu , na łączeniu puszcza olej a fachowcy twierdzą że dlatego puszcza olej bo odma zatkana i robi się podciśnienie . Dlatego wymieniłem wszytko co związane z odmą , separator odmy , wężyk i dalej to samo . I zastanawiam się czy w tych silnikach jest coś więcej związanego z poprawnym działaniem odmy . Dodam iż auto ma przejechane 160 tys