Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Chciałem zasięgnąć po wasze zdanie czy też rady. Otóż moje bmw 320d 163km - 2012, jeżdziło bez zarzutu, zero jakichkolwiek problemów. Sprawdziłem profikatycznie rozrząd i wyszło, że nigdy nie był wymieniany więc zdecydowałem się na wymianę przebieg: 245tys. Po wymianie na oryginalnych częsciach odebrałem całkiem inne auto. Pierwsze co to kierownica zaczeła ciężej pracować, skrzynia przy wcisnieciu buta zaczeła szarpac, gdzie wczesniej nie odczuwałem nawet kiedy przełącza biegi. Co najgorsze auto straciło moc, przestało zrywać się, czuć obniżony moment obrotowy, wieć pojechałem na hamownie. I co ? wyszło ze auto ma 108koni, i max predkość 137km, moment obrotowy 255Nm.... Wróciłem oczywiście do mechanika co wymieniał rozrząd, wymienił mi przepłowomierz, i zrobił adaptacje skrzyni biegów, troche to pomogło tak na własne odczucia ale to dalej nie to. Jestem troche w kropce, co sądzicie o takiej sytuacji, kolega mówi ze przy wymianie musiało być wszystko zle poskręcane. Czy też tak uważacie ?

Opublikowano
Jestem troche w kropce, co sądzicie o takiej sytuacji, kolega mówi ze przy wymianie musiało być wszystko zle poskręcane. Czy też tak uważacie ?

Skoro już wiemy, że przed było dobrze, a po jest źle, to może poinformuj innych, który to taki "fachowiec", żeby tam rozrządów nie robić ;)

Opublikowano

Nie ma co od razu wieszać psów na mechaniku. Przypadki naprawdę się zdarzają. Mi po przeglądzie gazu auto przestało palić na benzynie. Myślałem, że gazownik coś źle ustawił, ale okazało się, że zdechła pompa paliwa - nieprawdopodobny zbieg okoliczności, ale jednak się zdarza.

W tym wypadku nie wiem co powiedzieć o wspomaganiu i szarpaniu skrzyni, ale brak mocy może oznaczać źle ustawiony rozrząd.

Najlepiej sprawdzić błędy na kompie, ale tam raczej przestawionego rozrządu nie pokaże - nie o 1 ząbek. Tak czy inaczej zacznij od kompa - jak coś się rozsypało albo jest źle podłączone, to komp wypluje jakiś błąd, który wskaże kierunek poszukiwań.

Opublikowano
dzieki za odpowiedż, no wlasnie teraz niby konwerter skrzyni do regeneracji okazuje się do zrobienia. Dziwne tylko ze to akurat po wymianie rozrzadu.
Opublikowano
Nie ma co od razu wieszać psów na mechaniku. Przypadki naprawdę się zdarzają.

Nie chcę wieszać psów - prosta informacja od kolegi, gdzie to się wydarzyło, a każdy podejmie decyzję samodzielnie, czy to przypadek, czy nie.

dzieki za odpowiedż, no wlasnie teraz niby konwerter skrzyni do regeneracji okazuje się do zrobienia. Dziwne tylko ze to akurat po wymianie rozrzadu.

Nic dziwnego, bo skrzynia zapewne była rozłączana.

Opublikowano
NIe wiem czy to ważne gdzie, chciał bym wiedzieć czy to przypadek czy wymiania rozrządu mogła mieć wpływ na sprzeglo hydrokinetyczne oraz maglownice(ciezka kierownica). Ponieważ przed nie było żadnego problemu, auto smigało bez najmniejszych zastrzezeń. Moze faktycznie nowy rorządu dojechal sprzeglo? O ile to sprzeglo, dzis bedzie jego wymiana po regeneracji i zobaczymy czy odzyska moc.
Opublikowano
Dla zainteresowany, auto odzyskało moc po wyczyczszeniu dpf. Blednie przed dpf byla regeneracja konwertera skrzynia.