Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Jestem zmuszony zdjąć głowicę ale nie wiem jak w prosty sposób poluzować łańcuch aby wyjąć wałki a następnie ściągnąć głowicę. Aktualnie ustawiłem go w punkcie "0" a dalej nie mam pojęcia jak go poluzować abym nie musiał później silnika wyjmować aby go dobrze ustawić. Na youtube znalazłem tylko filmy z wymiany a nie samego luzowania.

Samochód e90 320d n47 2008 rok

Z góry dziękuję za informację.

Opublikowano
Górny łańcuch ma napinacz wkręcany w blok z tyłu od strony pazażera.

Zobacz tu jak wyglda rozrząd, chodzi o element nr 3: https://burchmotorworks.co.uk/wp-content/uploads/2020/01/BMW_N47_17b.jpg

Po wykręceniu napinacza mozesz odkręcić zębatkę od wałka.

Dziękuję bardzo za informację a czy jak popuszczę napinacz i odkręcę zębatkę to później jak będę chciał go znowu napiąć po założeniu głowicy to nic się nie przestawi?

Opublikowano
A jak ustaliles punkt zero? Na tloka?

Ustawiłem na tych dwóch pierwszych kołach przed łańcuchem gdzie są jedna - i dwie = i one nachodzą na siebie

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Aha. No tak. To nie daje pewnosci ze dol jest w 100% na zero. Musisz zabokowac dol tak jak producent to przewidzial, bez tego jest to ryzykowne. Blokujesz dol, odkrecasz napinacz, odkrecasz gorne mocowanie tego slizgu co widzisz, wyciagasz slizg, odkrecasz trzy srobki z walka, zdejmujesz kolko, uwazaj aby lancuch nie wpadl do srodka, zdejmujesz glowice.