Skocz do zawartości

Czujnik przyspieszenia wzdłużnego/poprzecznego BMW X3 E83

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć wszystkim,

BMW X3 E83, 2004r., 3.0d 204KM

Pali się kontrolka 4x4 - diagnoza - uszkodzony czujnik przyspieszenia wzdłużnego / poprzecznego ( szybkości obrotów ).

Ruszaliśmy autem na boki / przód / tył i czujnik pokazuje zerowe wartości.

Mam niedaleko inną X3 na części i chciałbym przełożyć do swojej, tylko mam pytanie gdzie znajdę ten czujnik w mojej Beemce ;)

https://www.czesciauto24.pl/bosch/676557 - domyślam się, że chodzi o tą część, jednak nie znam lokalizacji i nie mogę nigdzie odszukać.

Opublikowano

Tak, pozycja 12.

Dla potomnych:

Lokalizacja to tunel środkowy. Dokładniej należy wyciągnąć plastik, w którym jest miejsce na napoje.

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

Cześć, mnie też niestety dopadły błędy związane z czujnikiem kąta skrętu oraz DSC. Wyłączyło się 4x4, zaświeciły kontrolki ABS, Airbag i 4x4. O ile czujnik kąta skrętu skalibrowałem w ISTA i zobaczymy czy coś to pomoże to kalibracja DSC nie spowodowała że błąd w ISTA zniknął. Tzn, kontrolki już się nie świecą, napęd 4x4 działa, więc super, ale po podpięciu kompa jest błąd '00A1: MRS:No message from DSC control unit or message incorect'

Pytanie jest, na postoju, w garażu jakie wartości powinien/może pokazywać ten czujnik przyśpieszenia ?

U mnie jest coś takiego 'Rotation rate -> 0.00 stopni/s, Transversal acceleration -0,46 m/s2, jak delikatnie bujam autem to obydwie wartości zmieniają się więc czujnik działa, ale nie wiem czy prawidłowo. Dzięki jeśli ktoś sprawdzi i napisze jak to wygląda u niego.