Skocz do zawartości

Pytanie do posiadaczy 318 IS

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Mam pytanie odnosnie tego ile benzyny pali wasze 318 is w jezdzie tylko miejskiej, najlepiej jak na krotkich odcinkach. ogolnie chodzi o wasze max spalanie.

Ja mieszkam w srednim miescie (100 tys) duzo swiatel itd ale czuje ze mam cos nie tak z fura, mierzylem raz na trasie i wyszlo ladnie 6,7 litra na setke ale denerwuje mnie w miescie. Wiele osob mi pisalo ze powinno byc cos kolo 10 l a tu kicha przejezdzam polowe dystansu na trasie i polowe w miescie i mi wychodzi srednio kolo 11 litrow :/ . Jakbym jezdzil tylko po miescie to by mi wyszlo ze 13 l zapewne :? W aucie juz duzo robilem w silniku ale nic sie nie zmienia. Nie wiem czy cos by wplywalo to ze jezdze na zimowkach na tylnej ośce, ale sie pytalem ludzi i mowili ze jazda na zimowkach jak maja duze cisnienie nie powinna robic roznicy. Jak mozecie napiszcie mi jak tam pala wasze IS-ki. Pozdro

Opublikowano

W Krakowie w korkach można spalić iesem różne ilości gazu np. 14l albo też 18 więc w mieście trochę ciężko mierzyć. Jak stoję w korku i włącze kompa na zużycie w L/h to pokazuje na wolnych obrotach 1.7-1.9 litra na godzinę na postoju na wolnych obrotach i to jest w miarę dokładny pomiar. Natomiast na trasie przy dynamicznej jeździe ok. 12 litrów a delikatnie to może nawet 8.

Na benzynie palił znacznie mniej, w granicach jak podają w instrukcji z tym że w korkach na benzynie nigdy nie mierzyłem.

Opublikowano

Mój spala tyle:

Trasa - 7-8l.

Miasto (spod Warszawy do pracy ok. 20km) - średnio tak 11-12l. zależy od korków i cięzkiej nogi :)

Opublikowano

Trasa-7-8l

Po miescie przy spokojnym traktowaniu pedału gazu ok.10l/100km, przy jezdzie bardziej dynamicznej 11-12l/100km

Pozdrawiam Grzesiek
Opublikowano

Trasa 7 litrów

Miasto 12 litrów

przez pewien czas borykałem się z wysokim spalaniem i okazało się że była dziurawa guma za przepływomierzem łapał lewe powietrze palił 15 litrów w mieście. Po wymianie jest super.

BMW forever!!!
Opublikowano
Gdzie jest ta guma dokladnie?? U mnie ten sam problem wystepuje auto sapala mi 5 litrow gazu a silnik 1.6 :mad2: Palił max 12 w miescie a teraz jeźdze norlanie i raczej ostroznie staram sie i wychodzi 14-15 litrow gazu i auto ma muła. sonda sprawna wszystko chyba okej, moze tutaj tez ta guma, ktoś wie jak i gdzie ona jest umiesjcowiona i co moge ewentualnie, zrobic we własnym zakresie??? POrzepraszam ze podpinam post ale nowego zakladac nie chce a przy okazji tej gumy
Opublikowano
Gdzie jest ta guma dokladnie?? U mnie ten sam problem wystepuje auto sapala mi 5 litrow gazu a silnik 1.6 :mad2: Palił max 12 w miescie a teraz jeźdze norlanie i raczej ostroznie staram sie i wychodzi 14-15 litrow gazu i auto ma muła. sonda sprawna wszystko chyba okej, moze tutaj tez ta guma, ktoś wie jak i gdzie ona jest umiesjcowiona i co moge ewentualnie, zrobic we własnym zakresie??? POrzepraszam ze podpinam post ale nowego zakladac nie chce a przy okazji tej gumy

Z tego co tu napisałeś to powinieneś tą gumę wymienić. Ja miałem to samo niby była tylko lekko popękana z wierzchu. Objawy były takie że wzrosło spalanie i autko miało muła. Odrazu na komputerze wyskoczył bład sondy i przepływomierza przez lewe powietrze które dostawało się tymi pęknięciami.

Po wymianie gumy wszystko wróciło do normy. No i komputer musiałem resetować z błędów oczywiście.

BMW forever!!!