Skocz do zawartości

Pasek rozrządu M20B25

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam :D

Musiałem wymienić uszczelkę pod głowicą i wymontować pasek rozrządu. Pasek ten wymieniałem razem z rolką napinającą niecałe 25.000 km temu.

Czy mogę ponownie założyć ten pasek razem z rolką napinającą (ma przejechane 25 tys.) czy nowy pasek a rolka zostaje, czy NOWY pasek + NOWA rolka :?

Czy w dowolnym kierunku można założyć pasek czy jest kierunkowy?

Dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam, Vikingb.

Opublikowano

W sumie można założyć ten pasek i rolkę jeszcze raz ale załoz go w tą samą stronę co pracował.

Oczywiście najlepiej jest kupić wszystko nowe ale wiadomo że się nie przelewa. Jeśli nie jesteś pewny jak pasek był założony to wymień przynajmniej sam pasek.

Opublikowano
  • Autor

Nie byłem pewien jak pasek był założony więc kupiłem nowy Gates za 61,00 zł, rolka napinająca została stara. Mam nadzieje, że 60.000 km powinienem spokojnie zrobić :lol:

Dziękuję i pozdrawiam.

Opublikowano
Jeśli rolka jest jakaś firmowa typu INA czy SKF to bez problemu wytrzyma to 60 tys czyli w sumie niecałe 85 tys. Jeśli była jakiejś mniej renomowanej firmy to dla świętego spokoju wymień komplet trochę wcześniej. W sumie niektórzy decydują się na rolkach napinających robić dwie zmiany paska ale to już jest hazard i nie bardzo się opłaca.
  • 4 miesiące temu...
Opublikowano
  • Autor

Witam :)

Zdecydowałem się wymienić tylko pasek bo rolka napinająca to SKF i jest w idealnym stanie.

Przejechałem od tego czasu niecałe 20.000 km i wszystko jest okej.

Dzięki i pozdrawiam Vikingb :)

Opublikowano
Zawsze zaklada sie nowy pasek i nowy napinacz gdyz rozrzad jest jak kazdy wie bardzo istotna sprawa a oszczedzanie 300zl na rozrzadzie jest raczej nierozwazne :)
  • 4 tygodnie później...
Opublikowano

Witajcie ,

dopiero co kupiłem BMW. Jak sprawdzić czy mam pasek czy łańcuch rozrządu ? Nie jest to moje pierwsze auto i wiem, że nie można lekceważyć wymiany. Co prawda nie mam żadnych dziwnych objawów w silniku ale PZU ...

Opublikowano
Witajcie ,

dopiero co kupiłem BMW. Jak sprawdzić czy mam pasek czy łańcuch rozrządu ? Nie jest to moje pierwsze auto i wiem, że nie można lekceważyć wymiany. Co prawda nie mam żadnych dziwnych objawów w silniku ale PZU ...

Masz na 100% lancuch :!: