Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam :D

Musiałem wymienić uszczelkę pod głowicą i wymontować pasek rozrządu. Pasek ten wymieniałem razem z rolką napinającą niecałe 25.000 km temu.

Czy mogę ponownie założyć ten pasek razem z rolką napinającą (ma przejechane 25 tys.) czy nowy pasek a rolka zostaje, czy NOWY pasek + NOWA rolka :?

Czy w dowolnym kierunku można założyć pasek czy jest kierunkowy?

Dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam, Vikingb.

Opublikowano

W sumie można założyć ten pasek i rolkę jeszcze raz ale załoz go w tą samą stronę co pracował.

Oczywiście najlepiej jest kupić wszystko nowe ale wiadomo że się nie przelewa. Jeśli nie jesteś pewny jak pasek był założony to wymień przynajmniej sam pasek.

Opublikowano

Nie byłem pewien jak pasek był założony więc kupiłem nowy Gates za 61,00 zł, rolka napinająca została stara. Mam nadzieje, że 60.000 km powinienem spokojnie zrobić :lol:

Dziękuję i pozdrawiam.

Opublikowano
Jeśli rolka jest jakaś firmowa typu INA czy SKF to bez problemu wytrzyma to 60 tys czyli w sumie niecałe 85 tys. Jeśli była jakiejś mniej renomowanej firmy to dla świętego spokoju wymień komplet trochę wcześniej. W sumie niektórzy decydują się na rolkach napinających robić dwie zmiany paska ale to już jest hazard i nie bardzo się opłaca.
  • 4 miesiące temu...
Opublikowano

Witam :)

Zdecydowałem się wymienić tylko pasek bo rolka napinająca to SKF i jest w idealnym stanie.

Przejechałem od tego czasu niecałe 20.000 km i wszystko jest okej.

Dzięki i pozdrawiam Vikingb :)

Opublikowano
Zawsze zaklada sie nowy pasek i nowy napinacz gdyz rozrzad jest jak kazdy wie bardzo istotna sprawa a oszczedzanie 300zl na rozrzadzie jest raczej nierozwazne :)
  • 4 tygodnie później...
Opublikowano

Witajcie ,

dopiero co kupiłem BMW. Jak sprawdzić czy mam pasek czy łańcuch rozrządu ? Nie jest to moje pierwsze auto i wiem, że nie można lekceważyć wymiany. Co prawda nie mam żadnych dziwnych objawów w silniku ale PZU ...

Opublikowano
Witajcie ,

dopiero co kupiłem BMW. Jak sprawdzić czy mam pasek czy łańcuch rozrządu ? Nie jest to moje pierwsze auto i wiem, że nie można lekceważyć wymiany. Co prawda nie mam żadnych dziwnych objawów w silniku ale PZU ...

Masz na 100% lancuch :!: