Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Panowie możecie mi podpowiedzieć do czego jest ta górna kostka w kółku, a dokładnie te dwa kable ekran ? f10 13r LCI NBT

Dodam, że ukradli mi nawigacje z obciętymi kablami i teraz próbuje dojść do ładu.

W górnej jest biały niebieski i ekran, jak również czerwony biały i ekran.

Mam problem bo w tej dużej kostce poniżej są również dwa kable takie same ( czerwony, biały i ekran )

Teraz nie wiem co z czym łączyć

8ac3846432a6.png

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Biały,czerwony i ekran to kamera.

Górna kostka może być od modułu tv jak masz.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Dobrze by było abyś na drugi raz pisał siedem ostatnich znaków numeru Vin , skróciło by to poszukiwania oraz zrobić jak powyżej + numery pinów w jakich siedzą poszczególne kolory przewodów.

Tak więc opiszę ci to na podstawie numerów pinów....

Pin nr. 1 , 2 , 7.....

- pin nr.1 to ekran

- pin nr.2 to FBAS - , kol. przewodu biały

- pin nr.7 to FBAS + , kol. przewodu czerwony bądź niebieski.

zasilają one.......

- zmieniarkę DVD , która znajduje się schowku pasażera

LUB

- do 06/2014 podstawę telefonu , który znajduje się w podłokietniku

LUB

- moduł , służący do rozdzielania obrazu/sygnału dla tylnych rzędów siedzeń oraz dla kamer 360° - znajduje się on w bagażniku , w lewym kufrze , obok wzmacniacza Hi-fi.

Piny 3 , 8 , 9 .

- pin nr.3 to FABS - , kol. przewodu biały

- pin nr.8 to FABS + , kol. przewodu to czerwony lub niebieski

- pin nr.9 to ekran

Zasilają one ......

- moduł video , DAB czy TV , znajduje się on w bagażniku , w lewym schowku na wysokości tylnych świateł ( pomiędzy wzmacniaczem hi-fi a boczną szybą ).

LUB

- do 06/2014 podstawę telefonu , który znajduje się w podłokietniku.

Opublikowano
Dobrze by było abyś na drugi raz pisał siedem ostatnich znaków numeru Vin , skróciło by to poszukiwania oraz zrobić jak powyżej + numery pinów w jakich siedzą poszczególne kolory przewodów.

Tak więc opiszę ci to na podstawie numerów pinów....

Pin nr. 1 , 2 , 7.....

- pin nr.1 to ekran

- pin nr.2 to FBAS - , kol. przewodu biały

- pin nr.7 to FBAS + , kol. przewodu czerwony bądź niebieski.

zasilają one.......

- zmieniarkę DVD , która znajduje się schowku pasażera

LUB

- do 06/2014 podstawę telefonu , który znajduje się w podłokietniku

LUB

- moduł , służący do rozdzielania obrazu/sygnału dla tylnych rzędów siedzeń oraz dla kamer 360° - znajduje się on w bagażniku , w lewym kufrze , obok wzmacniacza Hi-fi.

Piny 3 , 8 , 9 .

- pin nr.3 to FABS - , kol. przewodu biały

- pin nr.8 to FABS + , kol. przewodu to czerwony lub niebieski

- pin nr.9 to ekran

Zasilają one ......

- moduł video , DAB czy TV , znajduje się on w bagażniku , w lewym schowku na wysokości tylnych świateł ( pomiędzy wzmacniaczem hi-fi a boczną szybą ).

LUB

- do 06/2014 podstawę telefonu , który znajduje się w podłokietniku.

1. Podłużny moduł widoczny na zdjęciu poniżej ( nie wiem czy dobrze mówię jest to kamera ) z tej podłużnej wtyczki wychodzi okrągły kabel koło nawigacji kolor czerwony, biały, ekran podłączyłem pod dużą kostkę w piny, 21 23 24

- 21 FBAS (+) TRSVC

- 23 FBAS Sheild TRSVC

- 24 FBAS (-) TRSVC

c897725c0a94.jpg

teraz został mi jeszcze jeden kabel okrągły (zdjęcie poniżej) Niebieski, biały i ekran ? teraz pytanie czy wpiąć go w dużą kostkę czy w małą górną ? dodam że mam komplet wtyczek uciętych, i w nich znajduje się kabel niebieski, biały i ekran w dużej wtyczne i w tej górnej, nie wiem pod co go przylutować ? dodam że nie mogę zdiagnozować gdzie ten kabel i do czego idzie ?

VIN to 0D075275

Zmieniarki DVD w schowku nie posiadam, kable niebieski, biały i ekran do telefonu nie idą, kamery 360 nie mam, nie wiem czy mam moduł video , DAB czy TV może podpowiesz mi coś z VINu ? czy w ciemno łączyć ten niebieski, biały i ekran z górną małą wtyczką ? tak jak wyżej napisałem odnogi kabli takie wystają ? z tym że jak wyżej napisałem również we wtyczce dużej i małej wystaje odnoga niebieska, biała i ekran

b01878f14bfc.jpg

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Opisz jeszcze raz te przewody . Wyjmij kość i na niej powinieneś mieć numery pinów . Napisz jaki przewód wchodzi w jaki pin. Oczywiście mówię tu o radiu z pierwszego postu.....
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Odnośnie twojego drugiego zdjęcia....

Jest to moduł obsługujący kamery......

- Kamera zderzaka

- Kamera cofania

- Kamera w lusterku zewnętrznym

Widząc liczbę gniazd ( w twoim przypadku jedno ) będzie to kamera cofania lub kamera w zderzaku....

Opublikowano

Zacznę w skrócie od początku, machneli mi nawigacje obcinając wszystkie kable z nawigacji, włącznie z antenowymi.

Jeśli chodzi o podstawowe kolory, w dużej wtyczce to w miarę ogarnąłem kolorami, kupiłem używaną wtyczkę dużą, oraz resztę małych, jakoś kolorami połączyłem.

Problem zaczął się :

- mam dwa kable z ekranem czerwonym i białym

- jeden kabel z ekranem niebieski i biały

2dac9b1c0666.jpg

Zmierzyłem przejście kabli, jeden kabel ekran czerwony i biały idzie do modułu kamery ( mam nadzieję, że jest to sterownik kamery, na zdjęciu )

Kable przylutowałem do dużej wtyczki, na zdjęciu poniżej zaznaczyłem piny

a1798091011b.jpg

8144066b2f65.png

Na chwilę obecną został :

Jeden kabel ekran czerwony biały ( idzie wiązką do tyłu auta, pod tunelem, zapewne wyjdzie lewą stroną w bagażniku )

Jeden kabel ekran niebieski biały ( idzie górą koło kierownicy, lewym słupkiem wchodzi pod podsufitkę )

Teraz pytanie gdzie mam podłączyć dwa pozostałe kable ?

- czerwony biały i ekran

- niebieski biały i ekran

Czy w górna mała kostkę ? (zdjęcie poniżej) czy może w dużą kostkę (kostkę którą kupiłem również są obcięte i jeszcze wolne czerwony, biały i ekran jak również, niebieski, biały i ekran)

e02756f9266a.jpg

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Jeszcze raz , mówimy o kości którą zaznaczyłeś w pierwszym poście????

Opisz miejsca tych przewodów , np.... kolor czerwony wchodzi do pinu nr. .....????

Patrzę na schematy i powtarzają się w jednym miejscu trzy urządzenia , które występują w zależności od wyposażenia.

W jednym pinie mogą być kolory czerwony lub niebieski. Jak podasz mi numer pinu + ,kolor przewodu będę mógł cię nakierować na bardziej trafną odpowiedź.

Np.....

Podpiąłeś sam moduł kamer...

Na schemacie, do pinów 21.....23.....24 może być podpięte jedno z czterech urządzeń...

- moduł kamer

LUB

- moduł video

LUB

- moduł noktowizyjny

LUB

- telefon w podłokietniku

W twoim przypadku wyszło , że musisz je podłączyć do modułu kamer.

Opublikowano

Powiedz mi czy to urządzenie ze zdjęcia, poniżej kamera cofania, czy dobrze podłączyłem ?

Duża kostka PIN :

21

23

24

959ccced878a.jpg

Doszedłem do kolejnego czerwonego kabla gdzie idzie, jest to urządzenie poniżej :

e130dfd62525.jpg

I czy to urządzenie mogę podpiąć pod małą kostkę ??

PIN

2 czerwony

7 biały

1 ekran

Zdjęcie poniżej ?

1637455b9d01.jpg

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Odnośnie pierwszego pytania...

Tak możesz podłączyć pod dużą kość radzia

- pin nr. 21 czerwony kolor

- pin nr. 24 biały kolor

- pin nr. 23 ekran

Odnośnie modułu na ostatnich zdjęciach, jest to...

Telematyczna skrzynka komunikacyjna (TCB)

Telematic Communication Box (TCB) to jednostka sterująca funkcjami telefonicznymi i serwisem telematycznym. Jednostka sterująca jest jedną z platform dla funkcji BMW ConnectedDrive. Głównym celem BMW ConnectedDrive jest inteligentna łączność kierowcy z jego pojazdem i otoczeniem.

Możesz się podłączyć do dużej kości radia , według schematu elektrycznego nie podłączysz się do małej ( umieszczonej na zdjęciu ) kości.

- pin nr. 17 kolor przewodu biały MIC +

- pin nr. 22 kolor przewodu czerwony MIC -

- pin nr. 33 ekran

Opublikowano
Odnośnie pierwszego pytania...

Tak możesz podłączyć pod dużą kość radzia

- pin nr. 21 czerwony kolor

- pin nr. 24 biały kolor

- pin nr. 23 ekran

Odnośnie modułu na ostatnich zdjęciach, jest to...

Telematyczna skrzynka komunikacyjna (TCB)

Telematic Communication Box (TCB) to jednostka sterująca funkcjami telefonicznymi i serwisem telematycznym. Jednostka sterująca jest jedną z platform dla funkcji BMW ConnectedDrive. Głównym celem BMW ConnectedDrive jest inteligentna łączność kierowcy z jego pojazdem i otoczeniem.

Możesz się podłączyć do dużej kości radia , według schematu elektrycznego nie podłączysz się do małej ( umieszczonej na zdjęciu ) kości.

- pin nr. 17 kolor przewodu biały MIC +

- pin nr. 22 kolor przewodu czerwony MIC -

- pin nr. 33 ekran

Dzięki rewelacja, właśnie podłączam.

Został teraz mi jeden z ekranowanych " niebieski, biały, ekran " tylko powiem szczerze, że nie wiem co to za urządzenie, kabel idzie od radia, lewą stroną przedniego słupka i w podsufitkę.

I powinien być wpięty w dużą lub małą kostkę.

Piny z małej to :

8 niebieski

3 biały

9 ekran

Piny dużej kostki :

18 biały

19 niebieski

25 ekran

Może podpowiesz cóż tam może się znajdować za urządzenie, nie wiem, czy w ciemni podłączać kolorami w górną lub dolną kostkę ?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Może to być mikrofon , który znajduje się z prawej i lewej stronie podsufitki , przy przedniej szybie...????
Opublikowano
Mam Stara wiązkę na wzór , 13r przed lift co prawda to właśnie słupkiem idą kable do mikrofonu. Niebieski czarny ekran. Wpiąć w górna czy Dolna kostkę?
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Mikrofon jest wpięty w dużą kość , w piny które ty opisałeś , czyli 18....19.....25