Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

To mój pierwszy post na tym forum więc chciałbym się najpierw z wszystkimi przywitać ;)

A teraz do rzeczy: zamierzam zmienić samochód i decyzja w zasadzie zapadła - E38 730d. Kilkanaście lat temu użytkowałem E32, potem kilka samochodów innych marek, i do dziś nie znalazłem samochodu tak komfortowego jak tamten (może to tylko wyobraźnia...) - z nostalgii znów wracam do bmk'i. Chciałbym zapytać kolegów na co w szczególności zwracać uwagę kupując ten model - czyli co je zazwyczaj "boli" i może sprawić największe kłopoty i wydatki. Jaki przebieg jest dla tego motoru i skrzyni biegów "docelowy" - czy 300-400 kkm to już problem? Czy w ogóle warto rozglądać się u nas, czy też tylko w GER? Będę wdzięczny za wszelkie informacje.

Opublikowano
posiadam taka betke i jestem z niej zadowolony ,wczoraj cos mi sie stalo z przeniesieniem napedu ale na szczescie to nie skrzynia..ogolnie nie narzekam w moim przypadku moj alarm czsami robi mi na zlosc..i sie blokuje ,ogolnie auto bardzo wygodne i komfortowe zwroc uwage na przebieg ..jesli ma 400tys km to juz jest sporo a w dieslu jest pompa ,turbina ,wtryskiwacze..to moze ale nie musi!! sie popsuc..najlepiej jedz do aso i bedziesz wiedzial duzo wiecej niz mowi ci sprzedawca..

a ja nie sprzedaje swojej 7ki.

odpowiem na kazde pytanie zwiazane z felgami,oponami.

Opublikowano
nie bede sie rozpisywł powiem tylko tyle nie mam zaufania do diesli BMW powinno być na benzyne zresztą kolega pod tytułem 7ka powie ci coś wiecej on jak kupił to sie cieszył teraz już raczej nie bo jedzie jak na szpilkach w ciągłym stresie kiedy znowu coś sie stanie, nie zazdroszcze mu, a ma świeże auto, pewno wydał mase forsy a ja mam sterą poczciwą 750ke z 99r i jade bezstresowo
BMW sie nie psuje
Opublikowano
Zawsze mi się wydawało, że silniki diesla są projektowane dla wyższych przebiegów niż benzyniaki. Następne (pewnie równie błędne) moje przekonanie, to że im nowsza konstrukcja to lepsza... Tak naprawdę to całe życie jeżdżę na Pb i nie mam własnego wyrobionego zdania o dieslach - stąd moje pytania. Tym razem chciałbym kupić auto "na lata" - ten model wydawał się odpowiedni... Czy powinienem więc szukać benzyniaka?
Opublikowano
milosc nie zna granic i dlatego ja kupilem.. a swoja droga troche za nia zaplacilem..moje problemy sa wynikiem antynapadu ktory czesto sie blokuje..ale juz niedlugo go naprawie..a wczorajsza awaria..coz tak to juz jest mam takie szczescie ..ale jeszcze raz powtarzam ,ze to nie skrzynia dzieki bogu a jesli nawet bylaby to zaplacilbym 10tys i juz..ja tego auta nie zmienie..a jesli chodzi o stwierdzenie ,ze"co nowe to lepsze.."ja mam odmienne zdanie uwazam za e65 to porazka..i co nowsze to gorsze robione na ilosc nie na jakosc..

Opublikowano
To trochę inaczej - czy (np. E38 2000 r) w wersji 730d, 740i, 750 różnią się standardowo czymś w zawieszeniu, skrzyni biegów, elementach konstrukcyjnych itd. czy to tylko kwestia innego silnika i wyposażenie wnętrza? Czy wybór między modelami z danego rocznika to tylko różnice w jednostce napędowej?
Opublikowano
obserwuj temat na samej górze jest niezła jatka właśnie o seri 7 z modelu E 38 tam sie wszystkiego dowiesz temat pt 750 czy 740 robi sie ciekawie chyba wszyscy są obecni zara sie zacznie
BMW sie nie psuje
Opublikowano
obserwuj temat na samej górze jest niezła jatka właśnie o seri 7 z modelu E 38 tam sie wszystkiego dowiesz temat pt 750 czy 740 robi sie ciekawie chyba wszyscy są obecni zara sie zacznie

Cóż, jedno z tej dyskusji można wyczytać - każdy samochód jest doskonały - nikt nie narzeka... Wynikało by zatem, że cokolwiek się kupi będzie b. dobrze - to bardzo pocieszający wniosek. Pozostaje mi zatem szukać 730d :) - w mojej sytuacji powinna być najlepsza. Mam już na tyle lat, że nie bawi mnie ściganie się, jestem raczej zwolennikiem przestrzegania przepisów drogowych. Trochę km robię (60-70 kkm) rocznie - zależy mi bardziej na ekonomczności, trwałości i komforcie. Pooglądałem kilka krajowych ogłoszeń - może ktoś coś wie (robił przymiarki...) do tych samochodów:

http://www.gratka.pl/moto/tresc.phtml?id_og=5774153&id_region2=15&id_podrubryka=1&id_rubryka=1&marka=BMW&model=730&id_region=0&z_dnia=3&f_typ_silnika=diesel&cena_od=0&cena_do=-1&inte=on&gaze=on&biur=on&order=cena&nr=7&key_unique=28d698ea477a39368b02b4757ae6535f lub

http://www.otomoto.pl/index.php?sect=show&id=C1602856 ?

Opublikowano

a tak wogole to silnik 3.0d bmw w 2000r otrzymal miano najlepszego silnika diesla..a text ,ze ja jezdze jak na szpilkach..mylisz sie kolego,jeszcze raz powiem to"jestem bardzo zadowolony z mojego wyboru,tak samo jak na poczatku,ty chyba tez mi nie powiesz ,ze twoja 7ka jest bezawaryjna..piszesz o silniku 750i a ja pisze o 730d bo kolega chcial sie o nim dowiedziec..niestety musisz liczyc sie ,ze zadne auto nie jest niezniszczalne..niedawno mialem okazje jechac 740i i powiem ,ze dzisiaj takie bym kupil..ale fakt jest taki ,ze 730d pali na 100/km 7,8 srednio w trasie..a 740i..troche wiecej ..a troche wiecej robi duza roznice..oczywiscie diesel to -turbo,pompa,itp..moze sie zepsuc..benzyna jest mniej skomplikowana i bardziej komfortowa..no ale to spalanie i koszty paliwa..

wybor nalezy do ciebie..

Opublikowano
no napewno nie jedziesz tym autem pełny luz tylko nasłuchulesz co zaraz odpadnie albo kiedy stanie ale to nie twoja wina tylko auta, a na ten przykład ja nawet teraz wsiadam i gonie gdzie chce bezstresowo bo to 750 jest, a druga sprawa czemu nagle byś chciał 740 powiem ci dlaczego bo ten diesel już ci bokiem wyłazi, co z tego , że pali 7,8 jak nie ma czym jechać, poraz kolejny powtażam BMW ma być na bezyne i wszystko bedzie git. i sie na mnie nie wkużaj bo napewno jesteś OK tylko źle wybrałeś
BMW sie nie psuje
Opublikowano

widocznie miales takie doswiadczenie ,ze ci cos odpadalo.zastanow sie co piszesz.temat rzeka sa zwolennicy benzynowych i diesli,ci co maja benzynowe beda pisali ,ze ich auto jest najlepsze ci co diesle beda pisali ,ze nie ma to jak diesel..itp..ja mialem i benzyniaki i diesle nie ma co mowic ,jazda dieslem jest mniej komfortowa ale za to oszczedniejsza,napisalem jechalem 740i,jezdzi sie cicho i szybciej przyspiesza,niestety mam duza rodzine dzieci ,zone..nie stac mnie na tankowanie v8 atym bardziej v12 i dlatego mam diesla czy to powod do wstydu? kto powiedzial wogole ,ze chce nagle 740i?? masz dobry samochod to sie ciesz ale nie pisz takich glupot ,ze 730d nie ma czym jechac!!

wiadomo ,ze 750i jest szybsza ale nie rob z niej takiej rakiety..sa ludzie ktorym 193km 230km/h wystarcza! zreszta. :!: :) :cool2:

bez urazy..nie gniwaj sie!!! :cool2:

Opublikowano
pojęcie ADAC czy Abszlep dienst albo jakoś tak jest mi znane tylko z lektór czy opowiadań moje auto sie nie psuje bo dbam o nie ale jakby mi sie popsuło to sobie z nim zawsze dam rade nie jestem teoretykiem lecz własnie praktykiem potrafie wszystko przy nim zrobić i wiem gdzie zajżeć co ew wymienić ale nie oto mi chodzi chodzi o to ,że też pewnego czau rozmyślałem na zakupem 740ale D i wiesz co spłoszyłem sie jak zaczeły przyjeżdżac do mnie 530d 520d z rozpiepszonymi pompami wtryskami zatartymi i sam nie wiem czym jeszcze oczywiscie wina ropy a le ja nie mieszkam w niemcach i tankował bym produkt ropo pochodny i dlatego zrezygnowałem a na otarcie łez kupiłem sobie 750 bo czerdziestka mi sie nie podoba za głośno chodzi np
BMW sie nie psuje
Opublikowano
wiem i licze sie z tym ,ze za jakis czas pompa moze byc do wymiany..mam nadzieje ,ze tutaj w niemczech ropa jest ropa a nie to co w polsce.. :cool2: a 740d..to juz jak benzyna..osiagi i spalanie..