Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć,

Ktoś coś poradzi które felgi wziąć na BMW 428i Xdrive F36?

Chodzi właśnie o średnicę, zaraz mam oryginalne R18 i chcę zmienić na czarne, tylko jakie wziąć R18 czy R19?

Dziękuję :)

• Główni Moderatorzy
Opublikowano

Oponę szerszy tył możesz dać tylko wtedy, gdy masz szerszą felgę na tyle.

20" polecają przedmówcy, ale to będzie naleśnik nie opona.

225/35 + 255/30 to jest zero amortyzacji tylko walenie jak w taczce. Zobacz na jakich profilach wyjeżdżają wozy M, wcale nie ma tam naleśników, bo drogę też trzeba czuć. Opona musi pracować w tym całym zawieszeniu.

Chyba, że włożysz felgi o innych szerokościach i na to jakieś 235/245 + 235/275, to będzie tego profilu więcej zawsze.

Masz xDrive, więc to raczej odpada, bo musisz mieć homologowane opony.

• 3 tygodnie później...
Opublikowano
A jakie wtedy opony (szerokość + profil) ?

I czy warto brać szerszy tył?

Jak kolega wyżej nadmienił, przy XDrive nie możesz kombinować z rozmiarami ponieważ XDrive bardzo nie lubi innych rozmiarów niż homologowane.

Dużo pisało się o tym, że system wariuje i po prostu się psuje przy zmianie parametrów kół i opon.

Więc ręce masz raczej związane.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Dla mnie najlepsza opcja to oryginalne felgi M Performance. Są to 20" o różnych szerokościach.

Do tego homologowane opony o rozmiarze takim , jaki podaje producent dla takich felg.

Ale to tylko moje zdanie i mój gust.

Benzyna zamiast krwi...
Opublikowano
Dla mnie najlepsza opcja to oryginalne felgi M Performance. Są to 20" o różnych szerokościach.

Do tego homologowane opony o rozmiarze takim , jaki podaje producent dla takich felg.

Ale to tylko moje zdanie i mój gust.

Ok, ale felgi oryginalne z oryginalnymi oponami mają nie zależnie od wielkości cali ten sam obwód /prawie/. Jeśli natomiast chcesz bardziej wypełnić nadkola musisz dać inny rozmiar. Np zamiast 225/35r20 dajemy 235/35r20 co daje 7mm większy obwód /to wcale nie jest mało/ więcej gumy i już to inaczej wygląda. Pomijając fakt ze 225/35r20 to naleśnik który niewiele amortyzuje.