Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam Wszystkich,

Od pewnego czasu borykam się z komunikatami o "braku ładowania akumulatora", "naładuj akumulator" lub "podwyższone wyładowanie akumulatora".

Posiadam BMW F10 520d z 2012 r. z system start-stop, przebieg nie całe 150 000 km.

W BMW był jeszcze oryginalny, prawie 9 letni akumulator z Varty AGM 90ah 900a. Udało mi się zakupić taki sam nowy, tyle, że z nalepką Mercedesa :D

Niestety nie wiele, to dało. Wahania napięcia nadal wynoszą od 11 - 14 V, niezależnie od obciążenia tj. klima, czy multimedia. Natomiast miałem już jedną sytuację, że napięcie spadło poniżej 10 V i auto zaczęło odcinać systemy ABS, automatyczną skrzynię itp. w trakcie jazdy, po czym nagle napięcie w ukrytym menu skakało do 13,6 do 14 V i wszystko wracało, jak gdyby nic do normy. Podejrzewam, iż to właśnie regulator napięcia sprawia mi takie figle.

I teraz moje pytanie, czy Ktoś z Was samodzielnie wymieniał ten regulator? Jak wygląda sprawa zdemontowania alternatora z silnika? Nie mogę znaleźć niestety żadnego pomocnego filmiku instruktażowego :roll:

Opublikowano

Odpiąłem cienki wpinany kabelek od klemy minusowej, ale specjalnie nic to nie dało, miałem napięcie na poziomie 10.6-9V po zapaleniu auta, najśmieszniejsze jest to, że napięcie w trakcie jazdy waha się na poziomie 11-13, ładuje go najwyraźniej bardzo słabo, a nagle mam taki skok i osiąga napięcie pod 14 V i go trzyma :cry:

Alternator poleciał do regeneracji, był faktycznie walnięty, naprawa praktycznie oparła się o kupno nowego alternatora, natomiast wszystko się udało, łączny koszt z montażem i regeneracją 650 zł, wszystko hula, ładowanie między 14 -15 V, w sumie nie potrzebnie kupowałem nowy akumulator :lol: