Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Jak u Was wygląda serwis klimatyzacji? Mam na myśli czy faktycznie robicie go co roku, czy w ASO, czy w niezależnym serwisie od klimatyzacji, czy odgrzybiacie jakoś?

Użytkuje autko od niedawna, zmieniałem olej w ASO, gdzie wymienili filtr p/pyłkowy ale na temat klimy nic się nie zająkneli. Klima działa bez problemu, nic nie śmierdzi, ale temat mnie nurtuje. W komputerze nie znalazłem nic na temat AC więc pewnie żadne interwały serwisu nie będą się wyświetlały. W poprzednim autku raz do roku (lub co 2) jeździłem do "Gienka", który miał sprzęt do AC, przepłukał, uzupełnił czynnik i już. Odgrzybiałem sam pianką i było cacy ;) Tutaj trochę się boję, bo pewnie sam kompresor klimatyzacji wart jest tyle co moje poprzednie autko :P

Opublikowano
Byłem dziś w serwisie AC, sprawdzono stan czynnika chłodzącego (ciśnienie i wydajność klimatyzacji). Okazało się, że od 2018 roku nie ubyło absolutnie nic ;) Wychodzi na to, że w BMW nie trzeba się tym zbytnio przejmować :) W poprzednim autku co roku było trochę do uzupełnienia. Wykonano tylko ozonowanie i to jest chyba jedyna rzecz, którą warto co roku zrobić.
Opublikowano

Nie rozumiem co ma kompreosor klimy do odgrzybiania?

Odgrzybianie klimatyzacji, jak sama nazwa wskazuje polega na usunieciu ognisk plesni, grzybow i bakterii, ktore gromadza sie w kanalach wentylacyjnych, lecz najbardziej na parowniku. Zeby skutecznie oczyscic uklad trzeba zastoswac chemie do tego przeznaczona.

Krok pierwszy to umycie parownika - uzywamy lancy, preparat pod duzym cisnieniem wymywa nagromadzone ogniska w lamelach parownika.

Krok drugi to czas na dzialanie chemii, pozostawia sie auto z naniesiona piana na okolo 20-30 min.

Krok trzeci to wentylacja, pozostawia sie auto z wlaczonym ukladem wentylacji na okolo 10 min.

Krok czwarty to ozonowanie wnetrza ktore ma na celu, zabicie reszty drobnoustrojow, wirusow i przede wszystkim pozbycie sie brzydkiego zapachu, czas pracy ozonatora to okolo 20-30 min.

Krok piaty to juz fanaberia, ale czesto stosowana na prosbe klientow, czyli umiesczenie tak zwanego granata z nuta zapachowa, wentylacja wlaczona, urochomiony obieg zamkniety, auto szczelnie zamkniete, granat odpalony, czas to okolo 3-5min. Potem otwieramy wszystki drzwi, przewietrzamy i gotowe.

Ja taki proces u siebie przeprowadzam dwa razy w roku.

Tak wyglada filtr po zaniedbaniu

20210609-133700.jpg 20210609-133711.jpg

Na taka plesn i grzyby, sam ozon nie pomoze.

• 1 rok później...
Opublikowano

Odkopuje stary temat,

Czy ktos korzysta z oferty Seriwsu klimatyzacji w Aso Bmw ?

-DEZYNFEKCJA UKŁADU KLIMATYZACJI - 299 ZŁ BRUTTO.

-OZONOWANIE UKŁADU KLIMATYZACJI - 199 ZŁ BRUTTO.

Widzialem ta oferte w aso za 299zł - ponoc czyszcza parownik i brzmialo zachecajaco, ale na stronie Aso okazuje sie, ze w cenie niema ozonowania ( ozonowanie to kolejna usluga za 199zł ) . Czy wystarczy sama dezynfekcja ?( bo ozonowanie to mozna za 60zł zrobic w niezaleznym warsztacie.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
A ja polecam punkt ostatni opisany u kolegi dwa posty wyżej tzw granat zapachowy. Fajna sprawa. Fajnie pachnie i czuć świeżość przez długi czas. Także zafunduj autu dezynfekcję i granat.