Skocz do zawartości

czy to visco???

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam! Mam nastepujacy problem - samochod gdy ruszam hałasuje jak samolot, poczytalem troche ale nie wiem czy to jest normalne poniewaz dzieje sie tak dopiero po jakis 5 min jazdy i jezeli np pojade jakies 10s trzymajac obroty powyzej 4 tys to ustaje i samochod rowniez wydaje sie zwawszy, dodam ze sie nie grzeje itp.pzdr
Opublikowano
Na początku jak wisko jest zimne to chodzi ciasno i przenosi duży moment - jest to normalne. Jednak dobra rada, gdy silnik masz zimny to nie obciażaj go i nie wkręcaj na wysokie obroty to będziesz się dłużej nim cieszył.
Opublikowano

a czy jak otworzyles maske zauwazyles ze smioglo sie obraca szybcie.....i ze ciagnie, dmucha znacznie mocnie?jesli tak to sprawdz czy bolczuk na wiskotycznym sprzegle jest dobrze dociskany przez blaszke poprzeczna na nim( od strony czolowej)

http://img314.imageshack.us/img314/9448/pawlazdjecia012fa6.th.jpg

Opublikowano
Szum jest tylko jak jest goracy i ruszam ,a co do zimnego silnika nigdy nie przekraczam 3 tys obrotow, to jest dla mnie logiczne ja mowie o czyms takim ze u mnie np po 5 minutach jazdy gdy silnik jest juz rozgrzany ( tzn wskazowka temperatury jest dokladnie na srodku skali) to jeszcze chodzi normalnie dopiero powiedzmy po np 5 min zaczyna szumiec , dzieje sie tak zarowno na biegu jak i luzie , po nocy nic nie slychac
Opublikowano

Jęśli na gorącym silniku wisko się załacza to znaczy że działa prawidłowo. Gdyby wkazówka od temperatury wychodziła poza pion to świadczyłoby o niesprawności wiska a z tego co piszesz to utrzymuje się w pionie.

Szum pojawia się właśnie gdy stałeś i nie było pędu powietrza i w momencie gdy ruszasz to wisko jeszcze "trzyma" dopóki nie zostanie przechłodzone przez zimne powietrze w czasie jazdy.