Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witajcie, proszę o pomoc bo mechanicy to widać się znają. Po szybkiej jeździe powiedzmy okolice 120kmh i zgaszeniu silnika auto nie odpala. Wciskam hamulec, przycisk start, zapłon się włącza i 0 reakcji. Nic nie słychać, nic się nie dzieje, rozrusznik nawet nie zakręci.

Jeden mechanik mówi stukaj pan w rozrusznik bo się zawiesza - tak, na pewno za każdym razem po szybkiej jeździe. Po zwykłej już nie. Że rozrusznik do wymiany że do regeneracji. Tylko czemu jak auto - silnik/skrzynia ostygnie to się nagle odwiesza.

Drugi mechanik mówi że olej w skrzyni się przegrzewa i trzeba zrobić wymianę - już widzę jak nowy olej wcale nie będzie się grzał albo nagle cudownie skrzynia przestanie go grzać.

I co, błędów na silniku nie ma, chyba że szukać w innym module? (Jakim)

Czy rzeczywiście istnieje takie zabezpieczenie termiczne że nie odpali bo wysoka temperatura skrzyni biegów? Może któryś z mechaników ma rację?

Co robić.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Takie objawy daja czujnki walu badz walka rozrzadu.
Opublikowano

Już prędzej właśnie w to uwierzę niż ten rozrusznik. No nic, na real OEM nie widzę czujnika wału tylko rozrządu znalazłem z czujników. Może być DELPHI SS11221 za 100zl?

Ps. Kolejne pomysły mile widziane

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Walu jest pomiedzy skrzynia a silnikiem. Myslac troszke o tym, jesli czujniki byly by wadliwe, silnik by krecil a nie odpalal. Dostep do rozrusznika jest latwy. Auto na podnosnik i w momencie gdy nie odpala, na malym kabelku sprawdzic czy sterownik podaje napiecie.
Opublikowano

Ja za to obstawiałbym kabel od masy.

Właśnie w podobnym znanym mi przypadku kabel od masy był winowajcą takich samych objawów.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Tez dobry trop. Czasami wystrzelona i wbita na sile klema plusowa daje takie objawy. Jak widac, jest tego. Trzeba grzebac....