Skocz do zawartości

Potrzebuje pomocy - zaworek zwrotny filtra oleju

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Potrzebuje pomocy, mianowicie chodzi o zaworek zwrotny w zbiorniku filtra oleju. Po dłuższym postoju spływa całkowicie olej z tego zbiornika, a ja nie mam pojęcia jak się zabrać za tą usterkę. Może ktoś jest mi w stanie wytłumaczyć gdzie znajduję się ten zaworek i jak go naprawić?
Opublikowano
wczesniej jak jezdzilem na polsyntetyku to nie mialem tego problemu dopiero po przejsciu na pelnysyntetyk tak sie stalo.
Opublikowano
nie tydzien tylko np po nocy lub kilku godzinnym postoju samochodu. Napewno nie jest ok bo odkrecilem rano pokrywe pojemnika na filtr i nie bylo w nim ani grama oleju. Olej to jakis Mobil ale jaki to nie za bardzo wiem (napewno pelnysyntetyk).
Opublikowano
no bo BMW nie lubi mobila ma jeździć na castrolu , jeszcze jedno w zestawie z nowym filtrem jest taka maleńka gumeczka wymieniłeś ją może to tego wina albo faktycznie sie zawór rozleciał, albo też ci ten olej silnik rozszczlnił miałem ostatnio taki przypadek w E 34 525i bo do czego zmieżam olej wypłukuje nagar i własnie taki kawałek wpad ci pod zawór i puszcza tak mi sie coś zdaje ale pewny nie jestem moze przesadzam najlepiej to widać jak sie zdejmie dekiel no ale coby innego jak sie tak stało po zmianie
BMW sie nie psuje
Opublikowano
moze i masz racje ale jak sprawdzic ten zaworek bo ja sie kompletnie nie orientuje ktora to czesc. Co do gumeczki to nie przypominam sobie zeby byla jakas w zestawie z filtrem, filtr mam zalozony firmy filtron.
Opublikowano
moze i masz racje ale jak sprawdzic ten zaworek bo ja sie kompletnie nie orientuje ktora to czesc. Co do gumeczki to nie przypominam sobie zeby byla jakas w zestawie z filtrem, filtr mam zalozony firmy filtron.

Witam!

Powinny byc w zestawie uszczelki duży oring i takie małe oraz podkładka miedziana.I zrób tak Jak kolega Marek napisał!

Opublikowano
kup filtr mana albo jakis taki orginalniejszy tam jest wszystko co ma być i na razie zmień sam filtr i do razu przy zmianie jak olej z baniaka ścieknie powycieraj szmatką dno tam jest ten zawór wizualnie sprawdź jego stan ewentualnie srubokrecikiem go poruszaj popraw ale nie rozpiepsz zakładaj wkład i pruba zobaczymy co dalej
BMW sie nie psuje
Opublikowano
Witajcie. Miałem podobny problem z tym zaworem w jakiś dziwny sposób rozleciał się ( zauważyłem przy wymianie filtra.) Świecąca kontrolka ok 5s. Powinien być na dole taki jakby przycisk pod nim sprężyna a wszystko złożone do kupy za pomocą koronkowej podkładki wszystko z dość delikatnego plastiku który łatwo uszkodzić. U ciebie poprostu może nie być tego zaworu ( komuś się rozleciał wcześniej ) więc go wyjął gdyby był na miejscu i był nie drożny olej wywalało by z pod nakrętki filtra a tak dłużej nabija ciśnienie.
Opublikowano

Witam

Co do zaworka to ci nie pomogę, ale jeśli chodzi o wkład filtra to zmień tego Filtrona na jakiś pożądny, bo filtron nie n adaje się do BMW

Ja u siebie też to założyłem i przy następnej wymianie jak wyciągnołem wkład to był tak skręcony jakby ktoś próbował go wyżymać, następny założyłem oryginał BMW i przy wymianie prościutki jak nowy.