Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

pierwszy raz kupiłem nowy samochód BMW i w DR nie jest wbity hak. Samochód jest w leasingu. W salonie BMW powiedziano mi, że sam muszę udać się na stację diagnostyczną w celu uzyskania zaświadczenia a potem do wydziału komunikacji. Z mojej strony konsternacja. Dlaczego ja mam to załatwiać? Poprzednie samochody były zawsze kupowane w koncernie VW i tam zawsze otrzymywałem DR z wbitym hakiem. Czy w BMW to standard, że mam sobie to sam załatwić, czy ktoś zaniedbał sprawę i chce się mną wyręczyć? Czy ktoś kupował samochód z hakiem i mógłby się podzielić z informacją jak to u Was było?

Opublikowano

Jakaś abstrakcyjna sytuacja. Skoro auto leasingujesz to nic sam nie załatwisz bo nie jesteś właścicielem. Jest nim leasingodawca. Chyba, że upoważniłby Cie do działania w jego imieniu w co wątpię.

Serwis BMW tez nie jest dla Ciebie partnerem do rozmowy - Ciebie wiąże umowa leasingu.

Jak się umówiłeś, że auto będzie wyposażone w hak (tzn. masz to gdzieś w specyfikacji załączonej do umowy czy coś) - to zgłaszaj się do leasingodawcy, podnoś niezgodność przedmiotu leasingu z umową. To oni jako właściciel auta mają załatwić sprawę z wbiciem haka w DR.

Opublikowano

Sytuacja jest kuriozalna. Mieszkam w Opolu i samochód był odbierany w tym salonie. Natomiast wszystko załatwiałem w Bielsku. Zadzwoniłem więc w tej sprawie do osoby, która zajmowała się samochodem dla mojej firmy. Zupełnie inna rozmowa, na innym poziomie. Obiecał się wszystkim zająć. Muszę wysłać DR do Bielska, tam wszystkim się zajmą i odeślą go z powrotem.

Po raz kolejny więc spotykam się z problem stwarzanym w salonie w Opolu. Nikomu tego salonu nie polecam (serwis jest ok). Powiedziałem doradcy w Opolu, że to nie jest mój samochód, jest w leasingu, więc ewentualny mandat i tak nie będzie na mnie wystawiony. W odpowiedzi usłyszałem, że BMW ma dobrych prawników, więc te pieniądze i tak sobie odzyskają. Pozostawiam to bez komentarza...

Nie chcę robić kryptoreklamy ale współpraca z salonem w Bielsku jest na bardzo wysokim poziomie. Super upust na samochód i pomoc w każdej sprawie. Polecam Pana Pawła Matuszczyka, na pewno nikt nie będzie żałował.