Skocz do zawartości

17 run flat vs 19 zwykłe opony

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam panowie

Posiadam teraz w F10 koła 17 na run flatach ale planuję zmienić na większe felgi.

I teraz pytanie. Chcę zrezygnować z run flatów.

Brać 18 czy 19 ze zwykłymi oponami ?

Pytam ponieważ chciałbym poznać opinię kogoś kto zna różnicę między tymi zestawami - czy komfort na zwykłych 19 jest porównywalny do run flatowych 17 (to samo osiągi bądź ich utrata w 520d)

Co polecacie zrobić w 520d ? Zwykłe 18 czy zwykłe 19 ? Nie chcę stracić komfortu i osiągów bardziej niż mam na run flatowych 17.

Pierwotnie byłem zdecydowany na zwykłe 18 ale obawiam się czy nie będzie za miękko na zakrętach przez miękkie boki...

Oczywiście mowa o rozmiarach opon zalecanych przy tych felgach do BMW F10.

Prosżę o rady HELP !

Opublikowano
Ja mam zimowe 17” GY ultragrip RFT i są twardsze niż letnie 19” michelin pilot sport 4. Też się bałem zmiany ale nie ma czego, jest super komfortowo.
Opublikowano
  • Autor
Ja mam zimowe 17” GY ultragrip RFT i są twardsze niż letnie 19” michelin pilot sport 4. Też się bałem zmiany ale nie ma czego, jest super komfortowo.

kurczę, serio o 2 rozmiary większe i wcale nie gorsze od 17stek ROF ? :) byłoby bombowo jeśli faktycznie by tak było :)

Opublikowano

kurczę, serio o 2 rozmiary większe i wcale nie gorsze od 17stek ROF ? :) byłoby bombowo jeśli faktycznie by tak było :)

Naprawdę, sam byłem zaskoczony komfortem. Rozmiar 19 to 245/40/19 a 17 225/55/17. Gdybyś zobaczył jak twarda i gruba jest ścianka w tych 17RFT to byś wiedział gdzie jest problem. Letnie micheliny są z gwiazdką ale nie pamiętam czy są XL. Różnic w osiągach nie odczuwam, mam 535xi.

Opublikowano
  • Autor
Tylko wciąż nie wiem czy 18stki do 520d nie będą lepsze niż 19stki ze względu na osiągi...
Opublikowano
  • Autor

Naprawdę, sam byłem zaskoczony komfortem. Rozmiar 19 to 245/40/19 a 17 225/55/17. Gdybyś zobaczył jak twarda i gruba jest ścianka w tych 17RFT to byś wiedział gdzie jest problem. Letnie micheliny są z gwiazdką ale nie pamiętam czy są XL. Różnic w osiągach nie odczuwam, mam 535xi.

wiem, jeszcze dzisiaj miałem w rękach te kamienie :) dlatego decyzja zapadła kupuję zwykłe opony :) ale chyba jednak 18stki bo mam 520d a nie 535xi jak ty...

Opublikowano
  • Autor
Nie ma to znaczenia. Nic nie poczujesz.

Znaczenie ma przejście ze 165 R15 na 285 R20, to wtedy tak.

no ale to tylko 190 koni nie 300 :)

wiec minimalnie poczułbym, no jak nie? felgi ciezsze są to jest fakt

Opublikowano
  • Autor
Jak wieziesz zgrzewkę wody to też czujesz? Albo bak do pełna zatankujesz?

ale przewozić a mieć ciężar na kołach to co innego :)

roznicę runflat i bez runflat czuję m.in. dlatego że jest róznica w wadze na kołach, ale czy aż tak duża jak między 18 a 19 ? :)

Opublikowano
Kolego tommy199, chłopaki dobrze piszą więc nie doszukuj sie ;) śmiało 19, nie poczujesz żadnej różnicy w dynamice. Idealne koło do efki to 20. Mam polecam.
Opublikowano
  • Autor
Kolego tommy199, chłopaki dobrze piszą więc nie doszukuj sie ;) śmiało 19, nie poczujesz żadnej różnicy w dynamice. Idealne koło do efki to 20. Mam polecam.

tylko, że wy wszyscy macie moc większą od 520d...

jakie opony do tych 19stek w takim razie polecacie XL czy bez XL ?

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
Najlepiej kup XL
Opublikowano

tylko, że wy wszyscy macie moc większą od 520d...

jakie opony do tych 19stek w takim razie polecacie XL czy bez XL ?

Chlopaki jezdzą na 20 calach w 520 ;) opony XL. Najlepiej 4 takie same. Bo jak założysz tył szerszy wtedy tak, ciut poczujesz że auto wolniejsze. I pamiętaj. Ropa nie jeździ mocą a momentem. A tego masz sporo.

Opublikowano

Mam 19 RF na lato i 18 bez RF na zimę i nie czuje żadnego dyskomfortu latem.

Dla tych co używają opon bez RF, macie ze sobą system naprawczy w bagażniku? Da się oponę uratować po złapaniu gumy i zastosowaniu uszczelniacza?

Opublikowano
  • Autor
Jeszcze pokaż jakie 19" chcesz kupić.

19 calowe styl 351 et 33 8,5J wszystkie cztery te same

a jeśli 18 to tylko 613

Opublikowano
  • Autor

Dla tych co używają opon bez RF, macie ze sobą system naprawczy w bagażniku? Da się oponę uratować po złapaniu gumy i zastosowaniu uszczelniacza?

pewnie dojazdówka potrzebna ale akurat to oddzielna sprawa, może niektórzy lubią liczyć na assistance

Bardziej mnie komfort i osiągi interesują :)

Opublikowano

Ja mam w oc lawete :D

Jeszcze pokaż jakie 19" chcesz kupić.

19 calowe styl 351 et 33 8,5J wszystkie cztery te same

a jeśli 18 to tylko 613

Śmiało bierz 351 jak w jednym rozmiarze.

Opublikowano
  • Moderatorzy

A wiesz, że RFT się nie powinno naprawiać nawet po wkręcie? :D Opona winna iść na śmietnik i kupujesz dwie nowe.

Ja mam assistance. W ostatniej dekadzie raz miałem wkręt w oponie.

Opublikowano

A wiesz, że RFT się nie powinno naprawiać nawet po wkręcie? :D Opona winna iść na śmietnik i kupujesz dwie nowe.

No właśnie, że nigdy się nie interesowałem. Nie pamietam kiedy ostatnio miałem taką przygodę, ale pewnie jakieś 20 lat temu.

Czyli każda guma z RFT liczy się z wymianą pary? A jak to wygląda z normalną oponą plus zestaw naprawczy?

Opublikowano
  • Moderatorzy

Naprawią ci ją u wulkanizatora, spokojnie, ale np. w instrukcji BMW masz zapis:

For safety reasons, BMW recommends that damaged Run-Flat Tires be replaced rather than repaired.<

Zestaw naprawczy to nieporozumienie, ale muszą go dawać. Najlepsze wyjście to assistance, po to masz ubezpieczenie opon.

Opublikowano

No właśnie, że nigdy się nie interesowałem. Nie pamietam kiedy ostatnio miałem taką przygodę, ale pewnie jakieś 20 lat temu.

Czyli każda guma z RFT liczy się z wymianą pary? A jak to wygląda z normalną oponą plus zestaw naprawczy?

Lepiej ! Bo jak masz xdrive to wymieniasz cztery :D no chyba że nowe dwie zmieszczą sie w obwodach z tymi co na aucie.